Roundup opnieuw kankerverwekkend bevonden door jury VS

Een 70-jarige man heeft lymfeklierkanker gekregen door de onkruidverdelger, oordeelde een jury. In de VS lopen 11.200 Roundup-zaken tegen producent Bayer.

Roundup-flessen in een winkel in de Amerikaanse staat Californië.
Roundup-flessen in een winkel in de Amerikaanse staat Californië. Foto Josh Edelson/AFP

Voor de tweede keer heeft een jury in de Verenigde Staten geoordeeld dat iemand door de onkruidverdelger Roundup kanker heeft gekregen. Dat meldt persbureau Reuters. De jury in de federale rechtbank in San Francisco besloot dinsdag unaniem dat de eiser in de zaak, de 70-jarige Amerikaan Edwin Hardeman, lymfeklierkanker heeft overgehouden aan jarenlange blootstelling aan de stof.

Het oordeel betekent dat Bayer, de eigenaar van Roundup-producent Monsanto, mogelijk wederom verplicht wordt een schadevergoeding te betalen. Het bedrijf moet al bijna 80 miljoen dollar (zo’n 70 miljoen euro) uitkeren aan kankerpatiënt Dewayne Johnson. Afgelopen augustus bepaalde een jury dat Roundup ook bij hem in belangrijke mate heeft bijgedragen aan het ontstaan van zijn ziekte. Het was de eerste keer dat die link gelegd werd in een rechtszaak.

Of Bayer ook aan Hardeman een schadevergoeding moet betalen, staat nog niet vast. De jury gaat zich nu buigen over de vraag of het Duitse chemieconcern ook aansprakelijk is. Bayer en Monsanto vinden dat hen geen blaam treft. Zij zeggen dat Roundup geen kanker veroorzaakt.

11.200 zaken

Hardeman vertelde eerder dat hij bijna dertig jaar lang veelvuldig Roundup heeft gebruikt. Hij spoot de verdelger op onkruid in zijn tuin, soms uren achtereen. Het kwam voor dat Hardeman het middel daarbij op zijn huid belandde. Johnson kwam op vergelijkbare wijze in contact met Roundup. Hij was conciërge en sproeide de stof in grote hoeveelheden vanuit een tank op een vrachtwagen. Af en toe kreeg hij het in zijn gezicht.

De zaken van Hardeman en Johnson zijn pas de eerste twee van in totaal 11.200 rechtszaken die in de VS tegen Bayer lopen wegens Roundup. Dat jury’s nu twee keer hebben geoordeeld dat er een verband is tussen Roundup en kanker, kan een precedent scheppen voor de zaken die nog behandeld moeten worden.

Lees meer over de zaak van Dewayne Johnson: Koersval Bayer na uitspraak Roundup

Over de kankerverwekkendheid van Roundup, de merknaam die Bayer voert voor de stof glyfosaat, wordt door onderzoekers gediscussieerd. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid oordeelde in 2015 dat glyfosaat niet kankerverwekkend is. Mede daardoor werd de toestemming voor het gebruik ervan in de EU in 2017 met vijf jaar verlengd. Andere partijen, zoals het kankerinstituut IARC, stelden dat glyfosaat juist wél kanker kan veroorzaken.

Roundup is de populairste onkruidverdelger ter wereld. Het werd in de jaren zeventig ontwikkeld door Monsanto, dat jarenlang het alleenrecht had om het op de markt te brengen. Bayer kocht het Amerikaanse Monsanto vorig jaar voor omgerekend bijna 60 miljard euro. Inmiddels rust er geen patent meer op glyfosaat, zodat ook andere bedrijven het mogen produceren.