PVV gedwongen tot ‘diepe buiging’ voor Baudet

Strijd op rechts De PVV verloor flink - vooral aan Forum voor Democratie. Het toont een groter probleem voor Geert Wilders.

PVV-leider Geert Wilders geeft een reactie op de uitslag van de verkiezingen voor de Provinciale Staten en waterschappen.
PVV-leider Geert Wilders geeft een reactie op de uitslag van de verkiezingen voor de Provinciale Staten en waterschappen. Foto Peter Hilz/ANP

PVV-leider Geert Wilders maakte een „diepe buiging” voor Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, en gaf hem een „dikke pluim”. Wilders zei het na de exit poll laat op de avond voor televisiecamera’s in de Tweede Kamer – zijn partij organiseerde geen eigen uitslagenfeestje. Een feestje werd het sowieso niet voor de PVV: de partij lijkt van negen naar zes zetels te gaan in de Eerste Kamer.

Ook bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2015 verloor de PVV al een zetel. Vorig jaar scoorde de partij ook teleurstellend bij de gemeenteraadsverkiezingen. De PVV was dus kwetsbaar voor concurrentie van FvD. Wilders gaat ervan uit dat de drie zetels die hij verliest allemaal naar die partij zijn gegaan. Hij was er al bang voor, het was te zien in de campagne. Wilders was zichtbaarder dan ooit, liet zich meer interviewen, ging vaker de straat op, zegde niet zoals eerder grote televisiedebatten af. Toch zette hij zich af tegen de VVD en andere coalitiepartijen (‘Stem ze Weg’) en níét tegen FvD.

Wilders ziet FvD als een partij met „een geluid dat op het onze lijkt”, zei hij woensdagavond. Het grote verschil is dat Baudet in korte tijd enorm veel leden heeft geworven door vele partijbijeenkomsten te organiseren in het land. Wilders heeft dat altijd geweigerd: hij wil geen ledenpartij worden. Zijn electoraat lijkt nu voor een groot deel overgestapt naar FvD. Onderzoeksbureau Ipsos becijferde woensdagavond inderdaad direct dat dertig procent van de Forum-kiezers eerder op de PVV stemde. Samen zouden de rechts-nationalistische partijen meer dan twintig procent van de stemmen halen - meer dan ooit voor deze stroming.

Wilders houdt zelf hoop voor de toekomst van de PVV: „Dit is een beperkt verlies. Politiek is een kwestie van vallen en opstaan. Zes zetels in de Eerste Kamer is nog steeds een behoorlijk aantal. We hebben een uniek geluid en daar blijven we voor knokken.”