Politie controleert tientallen fruitbedrijven op drugshandel

Fruit is volgens de politie en Belastingdienst de populairste “deklading” bij cocaïnesmokkel in Zeeland en en West-Brabant.

Archiefbeeld van de Antwerpse haven, waar vrijdag 1.500 kilo cocaïne werd onderschept.
Archiefbeeld van de Antwerpse haven, waar vrijdag 1.500 kilo cocaïne werd onderschept. Foto Olivier Hoslet/EPA

Dertig fruitbedrijven in Zeeland en het westen van Brabant krijgen deze week bezoek van de politie en de Belastingdienst, die hen verdenken van betrokkenheid bij drugshandel. De fruitbranche wordt volgens de politie in die regio geregeld gebruikt als dekmantel bij de handel in en smokkel van cocaïne. Het offensief verloopt in samenwerking met onder meer de Kamer van Koophandel, banken, verschillende Nederlandse gemeenten en de Belgische autoriteiten.

Het onderscheppen en in beslag nemen van drugs is daarbij niet het hoofddoel, zegt een politiewoordvoerder. Men wil in het openbaar een signaal afgeven, in plaats van aan de achterkant transporten te onderscheppen. “We willen laten merken dat we ze in het vizier hebben, en informatie verzamelen.”

Drie hoog achter

Bedrijven kunnen verdacht zijn door bijvoorbeeld een postadres die midden in een woonwijk ligt. Sommige van de bedrijven zitten volgens de politiewoordvoerder letterlijk op drie hoog achter. “Dat handelt dan op papier in fruit, maar houdt in werkelijkheid kantoor in een appartementje. Daar gaan geen appels rond.” Mede op basis van dat soort indicatoren is de lijst samengesteld. “We zijn ook bij lege loodsen geweest, waar letterlijk alleen een brievenbus is geplaatst.”

Het is voor het eerst dat de politie in West-Brabant en Zeeland in de jacht op drugscriminaliteit op deze schaal samenwerkt met andere diensten. Politie en justitie zijn woensdag ongeveer halverwege de lijst met te bezoeken bedrijven, vrijdag verwachten ze alle controles afgerond te hebben.

Bananen

Vrijdag onderschepte de Belgische politie een lading van 1.500 kilo cocaïne in containers vol bananen in de haven van Antwerpen. De partij bleek bestemd voor een bedrijf in het Zeeuwse Kapelle. Dat bedrijf stond niet toevallig al op de lijst die de politie en andere diensten hadden opgesteld, zegt de woordvoerder: daardoor kon de lading makkelijker worden onderschept.

Na Willem Holleeder staan nieuwe topcriminelen op. Lees: De nieuwe cocaïnebaronnen van Nederland

Maandag zijn in het bedrijf in Kapelle veertien mensen aangehouden. Een deel kwam uit de buurt van Kapelle, anderen uit onder meer Rotterdam en Amsterdam.