Migratie

Italiaans schip met 49 migranten mag niet aanleggen in Lampedusa

De aanwezigheid van een schip van de Italiaanse hulporganisatie Mediterraneo voor de kust van het eiland Lampedusa heeft het debat rondom migratie in Italië opnieuw doen oplaaien. Het schip Mare Jonio pikte 49 migraten op op zee, maar krijgt geen toestemming de haven van het eiland binnen te varen. De migranten zouden niet echt gered zijn, omdat een vliegtuig van hulporganisatie Sea-Watch hun rubberboot had gesignaleerd en de Mare Jonio die kant op had gestuurd. Volgens de Libische kustwacht liepen de opvarenden van de rubberboot geen direct gevaar. Bovendien heeft minister Salvini (Binnenlandse Zaken) maandag verordonneerd dat migranten die niet onder coördinatie van Italië zijn gered, niet een Italiaanse haven in mogen. Het is niet duidelijk of dat ook geldt voor een Italiaans schip. (NRC)