Meer loon en hogere werkdruk bij Amerikaanse multinationals

Het aantal Nederlanders dat bij een multinational werkt stijgt. Vooral bij Amerikaanse bedrijven liggen de salarissen fors hoger dan bij bedrijven die alleen in Nederland zijn gevestigd.

Werknemers in het nieuwe kantoorgebouw van Google in Berlijn. Het internetbedrijf heeft ook een kantoor in Amsterdam staan.
Werknemers in het nieuwe kantoorgebouw van Google in Berlijn. Het internetbedrijf heeft ook een kantoor in Amsterdam staan. Foto Hannibal Hanschke/Reuters

Werknemers van multinationals verdienen meer dan mensen die bij bedrijven werken die alleen in Nederland gevestigd zijn. Vooral bij Amerikaanse bedrijven liggen de salarissen fors hoger. De doorsnee werknemer verdient daar zo’n 20.000 euro per jaar meer. Deze werknemers ervaren wel vaker een hoge werkdruk en vermoeidheidsklachten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag.

Het aantal werknemers dat in Nederland voor multinationals werkt, is de afgelopen jaren gestegen. In 2016 telde het bedrijfsleven in Nederland ruim 3,7 miljoen arbeidsjaren (fte’s). Ruim 1,4 miljoen daarvan werd gemaakt door werknemers van multinationals. In 2014 was dat nog 1,3 miljoen.

Ongeveer een op de vijf multinationals in Nederland, 13.000 in totaal, is van Amerikaanse bodem. Een baan bij een dergelijk bedrijf betaalt in doorsnee een uurloon dat ruim 8 euro hoger ligt dan bij een niet-multinational. Bij Amerikaanse multinationals is het gebruikelijk dat de lonen hoger liggen, omdat er minder of geen geld gaat naar sociale voorzieningen als pensioenopbouw.

Het doorsnee jaarsalaris ligt zo’n 20.000 euro hoger. Het CBS benadrukt dat het gaat om het vaakst voorkomende salaris, en niet een gemiddelde. “Een gemiddelde zou in deze analyse niet zoveel zeggen, omdat er een aantal heel grote uitschieters zijn”, aldus het CBS. Bovendien zijn banen bij multinationals vaker fulltime dan bij andere bedrijven.

Meer overuren en vermoeidheid

Werknemers bij Amerikaanse multinationals werken bovendien veel meer. Gemiddeld maakten zij in 2016 bijna twee keer zoveel uren als werknemers van andere multinationals. In vergelijking met niet-multinationals was dat zelfs tweeënhalf keer zoveel.

Ook de werkdruk ligt bij Amerikaanse multinationals het hoogst. Uit enquêtes onder werknemers blijkt dat gemiddeld ruim 16 procent van hen zeker een aantal keer per maand psychische vermoeidheid ervaart door werk. Vrouwen ervaren vaker vermoeidheidsklachten (zoals burn-outklachten) door hun werk dan mannen.

Bij niet-multinationals ervaart een kleine 13 procent van de werknemers vermoeidheidsklachten. Bij multinationals uit andere landen ligt dat percentage op zo’n 15 procent.