Kazachstan vernoemt hoofdstad naar oud-president

Inwoners van de Kazachse hoofdstad Astana wonen na woensdag in Noersoeltan, de voornaam van de alleenheerser die dinsdag aftrad.

Het Bajterek-monument in het centrum van de stad.
Het Bajterek-monument in het centrum van de stad. Foto Kirill Koedrjavtsev

Noersoeltan Nazarbajev heeft een bijzonder afscheidscadeau gekregen als president van Kazachstan. De hoofdstad van het land draagt voortaan zijn voornaam. Dat heeft het parlement van Kazachstan woensdag besloten. Nazarbajev maakte dinsdag vrij onverwacht bekend na 29 jaar af te treden. Hij was sinds het land in 1991 onafhankelijk werd onafgebroken president geweest.

Het idee om Astana, zoals de hoofdstad tot woensdag heette, om te dopen tot Noersoeltan komt van Kassym-Jomart Tokajev, die woensdag is geïnstalleerd als interim-president. Tokajev zal leiding geven aan het land van achttien miljoen inwoners tot en met de eerstvolgende presidentsverkiezingen, die waarschijnlijk in april volgend jaar worden gehouden.

Dochter

In zijn inauguratierede prees hij Nazarbajev, die zelf bij de ceremonie aanwezig was. “Zijn mening zal prioriteit krijgen bij strategische besluiten in de toekomst”, zei Tokajev volgens persbureau Reuters. Tokajev beloofde het parlement, waarvan een meerderheid voor zijn plan stemde, het beleid van Nazarbajev door te zullen zetten.

Met Nazarbajev, die wel aanblijft als voorzitter van de Veiligheidsraad en van zijn partij Noer Otan, verliest Centraal-Azië een stabiele politieke factor

De Kazachse senaat koos Dariga Nazarbajeva, de oudste dochter van de scheidend president, woensdag unaniem tot nieuwe voorzitter. Volgens persbureau AP kan daaruit opgemaakt worden dat Nazarbajeva volgend jaar een gooi zal willen doen naar het presidentschap van Kazachstan. Wanneer een president aftreedt of komt te overlijden gaan presidentiële bevoegdheden naar de voorzitter van de senaat.