Karadzic veroordeeld tot levenslang voor onder meer genocide

De voormalig Bosnisch-Servische leider is schuldig bevonden aan genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Moeders van slachtoffers van de voormalige Bosnisch-Servische leider demonstreerden woensdag voor het VN-tribunaal in Den Haag.
Moeders van slachtoffers van de voormalige Bosnisch-Servische leider demonstreerden woensdag voor het VN-tribunaal in Den Haag. Foto Peter de Jong/AP

De voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic (73) is woensdag in Den Haag in hoger beroep alsnog veroordeeld tot een levenslange celstraf. Hij is door het Joegoslaviëtribunaal schuldig bevonden aan genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Eerder was Karadzic veroordeeld tot veertig jaar celstraf, maar de rechters in Den Haag bevonden die straf te licht.

Met de uitspraak is er een definitief einde gekomen aan het proces tegen de voormalig politiek leider, dat bijna tien jaar heeft geduurd. Na het einde van de Bosnische burgeroorlog in 1995 dook Karadzic onder, om pas in 2008 opgepakt te worden in Belgrado. Sindsdien zit Karadzic in de cel in Den Haag. In 2016 veroordeelde het Joegoslaviëtribunaal hem tot een celstraf van veertig jaar, voor betrokkenheid bij de massamoord in de Bosnische enclave Srebrenica in 1995 en bij negen andere oorlogsmisdaden.

Karadzic ontkent

Zowel Karadzic als de aanklagers gingen in beroep tegen de uitspraak. Hij heeft de aanklachten aan zijn adres altijd ontkend. “Dat we in actie kwamen, vloeide voort uit de noodzaak ons te verdedigen”, zei hij in april vorig jaar. “Het zou hoogverraad zijn geweest als wij ons niet zouden hebben verdedigd.”

Woensdag zei hij volgens persbureau AP in de rechtszaal “morele verantwoordelijkheid” te voelen voor de oorlogsmisdaden, maar geen “individuele criminele verantwoordelijkheid”.

In Servië was het hoger beroep van Karadzic woensdag op veel plekken het gesprek van de dag. In de centrale hal van het stadhuis van Belgrado werd de uitspraak live uitgezonden op een groot scherm en ook in Srebrenica kwamen mensen bij elkaar.

Twitter avatar BIRN_BTJ Balkan TJ (BIRN) Radovan Karadzic’s final verdict is scheduled to start in less than ten minutes, and it will be read out by veteran Hague judge Vagn Prusse Joensen. Follow our live blog for more updates: https://t.co/h0Mp6zCPwc https://t.co/13PeWYlQgT