Justitie eist levenslang tegen ‘tattookillers’ voor moord Onno Kuut

Het lichaam van de 30-jarige Enschedeër Kuut werd in 2009 gevonden in de duinen bij Hoek van Holland.

Kuut was mogelijk getuige van een dubbele moord bij een pannenkoekenrestaurant in Leiderdorp.
Kuut was mogelijk getuige van een dubbele moord bij een pannenkoekenrestaurant in Leiderdorp. Foto Valerie Kuypers/ANP

Justitie wil dat de vier mannen die verdacht worden van de moord op Onno Kuut levenslange celstraffen krijgen. Het lichaam van de 30-jarige Enschedeër Kuut werd in 2009 gevonden in de duinen bij Hoek van Holland. Zijn lichaam was zwaar toegetakeld.

Kuut zou deel hebben uitgemaakt van de bende waar de vier ook bij horen. Volgens het OM is Kuut destijds doodgemarteld en in een ondiep graf in de duinen achtergelaten. Hij had meerdere steekwonden op zijn lichaam. Justitie vermoedt dat de vier professioneel te werk gingen. Dat zou onder meer blijken uit het feit dat zij communiceerden via gesloten telefooncircuits en opereerden vanuit ‘safe houses’.

In een van de panden werden diverse wapens, bivakmutsen en een boek getiteld Doden zonder wroeging aangetroffen. In het boek wordt in detail een moord omschreven, volgens justitie had de aanval op Kuut kenmerken van die scène. Ook hielden de vier een tijdlang bij welke routes Kuut aflegde. De recherche deed jarenlang onderzoek naar de moord. In totaal werden 132 verdachten gehoord.

‘Koelbloedige interne afrekening’

Net als de vier verdachten droeg ook Kuut een grote tatoeage met Chinese tekens op zijn rug. Justitie gaat er daarom vanuit dat het 30-jarige slachtoffer bij het viertal hoorde en houdt rekening met een “koelbloedige interne afrekening”. Mogelijk werd hij door de groep gedood omdat hij geld van hen had gestolen. Ook was hij mogelijk getuige van een dubbele moord die werd uitgevoerd door de bende in Leiderdorp.

In 2012 werden drie van de bendeleden, de broers Cor en Brian P. en Jeroen S., al veroordeeld tot celstraffen van twaalf jaar voor de liquidatiepoging op de Amsterdamse Marlon Dalfour. Het vierde lid, Evert S., werd veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenis. Omdat de mannen eerder zijn veroordeeld voor ernstig geweld, is volgens het OM “een zeer hoge straf op zijn plaats”.