Android-gebruikers mogen voortaan browser en zoekmachine kiezen

Tot nu toe moesten eigenaren van een Android-telefoon of -tablet zelf naar alternatieven voor reeds geïnstalleerde Google-apps op zoek gaan. De EU is het daar niet mee eens.

De Android-stand op een grote telecombeurs in Barcelona in 2017.
De Android-stand op een grote telecombeurs in Barcelona in 2017. Foto Chris Ratcliffe/Bloomberg

Google-besturingssysteem Android gaat gebruikers de vraag stellen welke internetbrowser en zoekmachine zij willen gebruiken. Dat heeft bestuurder Kent Walker van het Amerikaanse techbedrijf dinsdag laten weten. Google neemt het besluit naar aanleiding van een miljardenboete voor machtsmisbruik die het vorig jaar van de EU kreeg.

Momenteel moeten mensen met Android-telefoons en -tablets nog zelf op zoek gaan naar alternatieven voor de browser en zoekmachine die standaard zijn geïnstalleerd op hun apparaten. Dat zijn de Google-browser Chrome en Googles eigen zoekapp. Volgens Walker krijgen zowel bestaande als nieuwe Android-gebruikers voortaan de optie voorgelegd andere apps op hun toestel te zetten. Wanneer de wijziging wordt doorgevoerd, zegt Walker niet.

Lees ook: Google krijgt miljardenboete: wat is er mis met Android? En 14 andere vragen

Afgelopen zomer legde de Europese Commissie Google een boete van 4,3 miljard euro op, omdat het misbruik heeft gemaakt van zijn dominante positie op de markt voor mobiele besturingssystemen. Zo’n 85 procent van de smartphones draait op Android. Het probleem is volgens Brussel dat Google telefoonfabrikanten die Android op hun toestellen willen zetten, verplicht een hele rits Google-apps mee te installeren. Het gaat naast Chrome bijvoorbeeld om Google Maps, YouTube en Google Docs.

Microsoft

Als Google geen verbetering toont, staan het bedrijf mogelijk nog meer EU-sancties te wachten. Een nieuwe boete kan oplopen tot 5 procent van de dagomzet van Google-moederbedrijf Alphabet. Dat concern had in 2018 een jaaromzet van omgerekend zo’n 120 miljard euro.

Tien jaar geleden dwong de Europese Commissie ook softwaregigant Microsoft zijn gebruikers te laten kiezen tussen verschillende internetbrowsers. Microsoft leverde zijn eigen programma Internet Explorer standaard mee met PC-besturingssysteem Windows. Vanaf 2010 verscheen op nieuwe computers met Windows een keuzemenu met verschillende webbrowsers. Dat dit venster twee jaar later na een update ineens verdwenen bleek, was voor Brussel aanleiding alsnog een boete van 561 miljoen euro uit te delen.