Fed verhoogt belangrijkste rentetarief de rest van het jaar niet

De groeiprognose van de Amerikaanse economie is naar beneden bijgesteld. Fed-baas Jerome Powell stelt dat men nu geduldig moet zijn.

Jerome Powell spreekt tijdens een persconferentie.
Jerome Powell spreekt tijdens een persconferentie. Foto Brendan Smialowski/AFP

De Amerikaanse Federal Reserve (‘Fed’) gaat de rente de rest van het jaar niet verhogen. Dat heeft het stelsel van centrale banken woensdag bekendgemaakt. Aanleiding zijn de nieuwe economische prognoses. Naar verwachting zal de Amerikaanse economie minder hard groeien dan eerder geraamd was. Het belangrijkste rentetarief zal gehandhaafd worden in een bandbreedte tussen 2,25 en 2,5 procent.

Volgens de huidige prognose zal de Amerikaanse economie dit jaar met 2,1 procent groeien. Bij een raming in december was dat 0,2 procentpunt meer. In 2020 zal de groei naar schatting verder afnemen naar 1,9 procent. Eerder werd nog verwacht dat in er in 2020 een groei van 2,0 procent zou zijn.

De groei wordt volgens de Fed gedrukt door onder andere lagere energieprijzen en de situatie op de wereldwijde markten. Fed-voorzitter Jerome Powell noemde onder meer de Chinese en de Europese economie, die een negatief effect op de Amerikaanse economie zouden hebben.

Helemaal onverwacht komt het besluit niet. Eind januari maakte de Federal Reserve al bekend een geplande renteverhoging uit te stellen. Toen stelde Powell al dat de Fed geduldig moest zijn, een boodschap die hij woensdag herhaalde.