Exitpoll: coalitie is meerderheid in senaat kwijt, FvD op 10 zetels

De coalitie verliest zijn meerderheid in Eerste Kamer. In de drie provinciale exitpolls doet Forum voor Democratie het goed. In Zuid-Holland zou de nieuwkomer zelfs de grootste partij zijn.

De VVD blijft volgens de landelijke exitpoll in de Eerste Kamer met twaalf zetels de grootste partij.
De VVD blijft volgens de landelijke exitpoll in de Eerste Kamer met twaalf zetels de grootste partij. Foto Laurens van Putten/ANP

Volgens de landelijke exitpoll van Ipsos verliest de coalitie zijn meerderheid in de Eerste Kamer. Regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie zakken van 38 naar 31 zetels.

Forum voor Democratie komt volgens de voorspelling de senaat binnen met 10 zetels. Ook Denk zou voor het eerst in de Eerste Kamer komen, met 1 zetel. Het zetelaantal van GroenLinks zou verdubbelen, van 4 naar 8 zetels. Er is een foutmarge van 1 zetel.

Lees hier het liveblog over de verkiezingsavond

Provinciale exitpolls

Ook in de drie provinciale exitpolls doet Forum het goed, in Zuid-Holland komt de nieuwkomer zelfs binnen als grootste partij.

Ipsos publiceerde woensdagavond exitpolls voor Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland.

Zuid-Holland

Noord-Brabant

Gelderland

Volg hier de verkiezingen per provincie

Goed beeld uitslag

Woensdag werd gestemd voor de Provinciale Staten en waterschappen. De 570 Statenleden kiezen vervolgens de 75 leden van de Eerste Kamer. Deze verkiezingen hebben dus grote invloed op de landelijke politiek. De landelijke exitpoll geeft naar verwachting een goed beeld van de landelijke opkomst en van de zetelindeling voor de Eerste Kamer.

Ipsos waarschuwt voor een foutmarge van gemiddeld één zetel per partij, maar het kan ook “voorkomen dat er twee zetels verschil zijn”. Vier jaar geleden zat de landelijke exitpoll van Ipsos niet ver naast de daadwerkelijke zetelverdeling in de Eerste Kamer. Uiteindelijk kregen vier partijen een zetel meer of minder.

De uitslagen komen woensdagavond binnen per gemeente. In de loop van de avond en nacht wordt duidelijk hoe de uitslag per provincie er ongeveer uitziet. De verkiezingsdienst van persbureau ANP verwacht pas na 1.00 uur voorlopige uitslagen op provincieniveau door te kunnen geven. De uitslagen van de waterschapsverkiezingen worden pas later bekend.