Europese christen-democraten schorsen Hongaarse Fidesz-partij

De partij van de Hongaarse premier Viktor Orbán verliest voorlopig haar stemrecht binnen de christen-democratische fractie en is niet welkom op de vergaderingen.

Door de schorsing mag de Fidezs-partij van premier Viktor Orbán niet meer deelnemen aan de vergadering van de Europese Volkspartij en verliest het zijn stemrecht binnen de fractie.
Door de schorsing mag de Fidezs-partij van premier Viktor Orbán niet meer deelnemen aan de vergadering van de Europese Volkspartij en verliest het zijn stemrecht binnen de fractie. Foto Thierry Charlier/AFP

De partijen in de christen-democratische fractie van het Europees Parlement (EVP) hebben woensdag besloten de Fidesz-partij van de Hongaarse premier Viktor Orbán te schorsen. Ruim 250 afgevaardigden stemden over het lidmaatschap van Fidesz. De schorsing van “tenminste enkele maanden” houdt in dat de partij niet welkom is bij vergaderingen van de EVP, niet kan meestemmen, en geen Hongaren kan voordragen voor posten in Brussel of Straatsburg.

Binnen de fractie ligt Orbán onder vuur vanwege de corruptie, ingeperkte vrijheid van meningsuiting en anti-EU postercampagnes in Hongarije. Die laatste zijn gericht tegen mede-EVP’er en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Een speciale commissie, onder leiding van oud-EU-president Herman van Rompuy, gaat onderzoeken in hoeverre de rechtsstaat, vrijheid van meningsuiting en democratie in Hongarije geschonden worden en of Fidesz aan de EVP-waarden voldoet.

Orbán heeft de schorsing en de voorwaarden geaccepteerd. Zelf omschreef de premier de schorsing woensdagavond als soort een tijdelijke pauze van Fidesz-activiteiten bij de EVP. Orbán vertelde zijn landgenoten dat hij hier vrijwillig mee ingestemd heeft.

‘Nuttige idioten’

Twee weken geleden vroegen twaalf EVP-partijen, afkomstig uit negen landen, de schorsing van Orbáns partij aan. Orbán liet weten graag in de partij te willen blijven zitten, om de “anti-immigratiesteun binnen de EVP aan kracht” te laten winnen.

Een week geleden bood Orbán zijn excuses aan in een brief aan zijn Europese fractiegenoten, die hij eerder “nuttige idioten” had genoemd omdat zij kritiek op hem uitten. Zijn collega’s, die hem uit de partij willen zetten, vonden het excuus niet afdoende. CDA-voorzitter Rutger Ploum liet weten dat het niet zozeer om die opmerking ging, als om “het bewaken van de rechtsstaat, de vrijheid van onderwijs en persvrijheid”.

Lees ook: Orbán spint garen bij conflict EVP

In september stemde tweederde van het Europees Parlement in met een oproep tot een strafprocedure tegen Hongarije. Dat gebeurde bij een debat over een speciaal rapport van GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini. Het land zou volgens Sargentini de Europese waarden “systematisch bedreigen”. Onder de voorstanders van de strafprocedure zaten ook veel EVP-leden. Door de strafprocedure zou Hongarije, mits de overige regeringsleiders unaniem instemmen, zijn stemrecht binnen de EU kunnen verliezen.