EU deelt opnieuw hoge boete uit aan Google om machtsmisbruik

Het bedrijf moet 1,49 miljard euro betalen. Het is de derde Europese miljardenboete voor Google in drie jaar wegens machtsmisbruik.

Een vrouw wandelt voorbij een Google-kantoor in de stad New York.
Een vrouw wandelt voorbij een Google-kantoor in de stad New York. Foto Mark Lennihan/AP

De EU heeft Google woensdag voor de derde keer in nog geen twee jaar een hoge boete opgelegd. Het Amerikaanse techbedrijf moet 1,49 miljard euro betalen omdat het misbruik maakt van zijn dominante positie in de onlineadvertentiemarkt. Dat zei eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) woensdag op een persconferentie in Brussel.

Lees ook dit profiel van eurocommissaris Margrethe Vestager

Vestager maakt bezwaar tegen afspraken die Google heeft gemaakt met websites die een zoekbalkje op hun pagina’s hebben staan. In de zoekresultaten levert Google via zijn AdSense-dienst advertenties, waarvoor websitemakers geld krijgen. Maar wel onder voorwaarden: ze mogen concurrenten van Google niet zomaar de gelegenheid geven ook te adverteren tussen de zoekresultaten. Aanvankelijk werden hun reclames helemaal geweerd. Nu mogen ze alleen helemaal onderaan verschijnen, en dan ook nog met onaantrekkelijke opmaak.

Volgens Vestager overtreedt Google de Europese mededingingsregels. Het concern heeft met AdSense meer dan 70 procent van de markt voor advertenties bij zoekresultaten in handen. Daardoor krijgen concurrenten niet genoeg gelegenheid reclame voor zichzelf te maken, aldus de eurocommissaris. “Andere bedrijven werd de kans ontzegd te concurreren en te innoveren. En consumenten konden niet de vruchten plukken van een concurrentiestrijd.”

Eerdere boetes

Ook in 2017 en 2018 legde Vestager Google al sancties op omdat het bedrijf misbruik had gemaakt van zijn machtspositie. In het eerste geval was het probleem dat Google in de resultaten van zijn zoekmachine voorrang gaf aan de eigen prijsvergelijkingsdienst Shopping. Andere vergelijkingssites hadden zich daarover beklaagd en zij kregen steun van Google-concurrenten Microsoft en Oracle. Vestager gaf een boete van 2,4 miljard euro, waartegen Google later in beroep ging.

Wie zijn de vijanden van Google in Brussel? Lees: De strijd tegen Google

Een jaar later moest Google opnieuw de portemonnee trekken, dit keer om een boete van 4,3 miljard euro te betalen aan de EU. Google verplicht makers van telefoons en tablets Google-apps zoals de browser Chrome en de eigen zoek-app te installeren op hun apparaten, als ze die op de markt willen brengen met Googles besturingssysteem Android. Ook in dit geval tekende Google beroep aan. Dinsdagavond maakte het concern wel bekend dat het, om Brussel in deze zaak tegemoet te komen, Android-gebruikers voortaan laat kiezen welke webbrowser en zoekmachine ze willen gebruiken.

Google kan de boetebedragen overigens relatief makkelijk dragen: vorig jaar draaide moederbedrijf Alphabet een omzet van 136 miljard dollar (bijna 120 miljard euro). Omgerekend 26 miljard euro bleef over als winst.

Correctie (20 maart 2019): In een eerdere versie van dit bericht werd Google AdSense abusievelijk Google AdSearch genoemd. Hierboven is dat aangepast.