Corruptiezaak

Zweeds telecombedrijf Telia betaalt 180 miljoen euro aan OM

Het Zweedse telecombedrijf Telia heeft omgerekend ruim 180 miljoen euro betaald aan het Openbaar Ministerie (OM) in een schikking over een omvangrijke corruptiezaak in de telecommarkt in Oezbekistan. In juli 2017 betaalde Telia al een boete van ruim 230 miljoen euro aan het OM. De grote schikkingszaak betreft drie in Rotterdam gevestigde dochterondernemingen van Telia. Deze bedrijven betaalden jarenlang, in ruil voor toegang tot de telecommarkt in Oezbekistan, steekpenningen aan Gulnara Karimova. Zij had als oudste dochter van Islam Karimov, de toenmalige president van het land, de controle over deze winstgevende markt. Door het betalen van smeergeld kregen de Rotterdamse bedrijven onder meer telecommunicatielicenties, frequenties en nummerblokken. (NRC)