ChristenUnie weet nog niet of ze écht blij kan zijn

Als enige uit de coalitie boekt de ChristenUnie winst. Maar of er een extra senaatszetel in zit blijft afwachten.

De ChristenUnie is de enige coalitiepartij die uitzicht heeft op een extra zetel in de Eerste Kamer, en is daar trots op. Maar het weet nog niet voordat of er echt iets gevierd kan worden.

Het is het lot van een kleine partij als de ChristenUnie: waar partijen als VVD, CDA en SP op basis van de exitpoll weten hoe de vlag er ongeveer bij hangt, moet ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers ook de komende weken allerlei slagen om de arm houden. Met bijna 95 procent van de stemmen geteld, lijkt het erop dat alleen in Noord-Holland in zetels is gewonnen: er was één Statenlid voor ChristenUnie en SGP samen, nu zijn het twee zetels voor de ChristenUnie. Die winst zou ook een extra Eerste Kamerzetel opleveren. Maar Gert-Jan Segers durft daar nog niet vanuit te gaan. Hij weet: als de Provinciale Staten in mei de Eerste Kamer kiezen, kan er ook tactisch worden gestemd, waardoor de verhoudingen toch weer verschuiven.

De partij wee daarom nog altijd niet of het écht blij kan zijn. Een extra zetel in de Eerste Kamer zal tot lachende gezichten leiden, maar als die er niet komt is dat toch een flinke teleurstelling.

Toch hebben er in vrijwel elke provincie meer kiezers voor de ChristenUnie gestemd - het is de enige coalitiepartij die groeit. Segers benadrukt in zijn speech, rond elf uur 's avonds, dat er in elk geval winst is: „Het werken voor onze idealen is beloond, het vertrouwen is gegroeid.” En dus ook een extra zetel in de Eerste Kamer, „áls het waar is”.

Kamerlid Joël Voordewind heeft de rekensom dan al gemaakt: „De coalitiepartijen verliezen zeven zetels in de Eerste Kamer. De PvdA en GroenLinks hebben allebei genoeg zetels om in hun eentje de coalitie aan een meerderheid te helpen. Op die manier kan het ook met wisselende meerderheden. Dat is werkbaar.” Ook Voordewind voegt eraan toe: „Als dit waar is.”

Segers informeert ondertussen bij zijn medewerkers. Die zijn aan het rekenen geslagen met de langzaam binnendruppelende definitieve uitslagen. Is er echt kans op een extra zetel? Die ene zetel lijkt tussen de ChristenUnie en SGP in te zweven. De ChristenUnie zal tot 27 mei moeten afwachten of ze écht blij kunnen zijn.