Charly T. veroordeeld tot 18 maanden cel wegens seksueel misbruik

Spanje De 17-jarige Nederlander is in Spanje veroordeeld voor seksueel misbruik van twee Engelse meisjes. Hij mag een hoger beroep in Nederland afwachten.

De jeugdgevangenis waar Charly T. heeft vastgezeten.
De jeugdgevangenis waar Charly T. heeft vastgezeten. Foto Koen Greven

De 17-jarige Nederlander Charly T. is in Spanje veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien maanden wegens seksueel misbruik van twee Engelse meisjes. Ook komt hij na afloop van zijn celstraf twee maanden onder toezicht te staan van justitie. Er was vier jaar gevangenisstraf en een jaar onder toezicht tegen hem geëist. Charly T. gaat waarschijnlijk in hoger beroep en mag voorlopig in Nederland blijven.

Lees ook De vakantie van Charly T. (17) eindigde in een Spaanse cel

De opgelegde straf wijkt aanzienlijk af van de eis van de aanklager, die Charly T. beschuldigde van ‘seksuele agressie’. Dat wordt in Spanje gezien als een zeer ernstig delict – zwaarder dan seksueel misbruik. Er staan lange celstraffen op. Rechter María Amor Martínez Atienza hield het woensdag op seksueel misbruik.

Het bewijs tegen Charly T. is grotendeels gebaseerd op de verklaring van een 12-jarig Engels meisje, met wie Charly T. op de ochtend van 16 augustus 2018 onder invloed van alcohol met een ander meisje (14 jaar) in een zwembad is geweest. Zij heeft hem beschuldigd van seksueel misbruik. Charly T. heeft altijd gezegd dat de seksuele handelingen met wederzijdse instemming plaatsvonden.

Charly T. kwam direct na de aangifte in voorarrest te zitten in afwachting van zijn rechtszaak. Verzoeken van advocaten om Charly T. het voorarrest in Nederland te laten doorbrengen werden wegens vluchtgevaar afgewezen. De rechtszaak begon op 22 februari. Charly T. mocht kort voor de uitspraak, op 12 maart, toch naar Nederland. De aanklager liet doorschemeren geen grond te zien in het nog langer vasthouden van Charly T. in jeugdgevangenis La Villa in Villena, waarop Charly T.’s advocaat Salvador Estevan een verzoek in om hem in afwachting van de uitspraak vrij te laten. Charly T. had gehoopt op vrijspraak.