Buschauffeur gijzelt kinderen wegens verdronken migranten

Migratie naar Italië Een man van Senegalese afkomst heeft bij Milaan 40 minuten een bus vol schoolkinderen gegijzeld en gedreigd iedereen in brand te steken, uit protest tegen de doden op zee.

Brandweermannen en agenten bij de uitgebrande bus.
Brandweermannen en agenten bij de uitgebrande bus. Foto Daniele Bennati/EPA

„Hier komt niemand meer levend uit”, schreeuwde de buschauffeur van Senegalese afkomst. Wat een normaal ritje van school in de stad Crema naar een sportzaal had moeten worden, werd woensdagmiddag een nachtmerrie voor 48 Italiaanse middelbare scholieren en hun drie begeleiders toen de chauffeur hen gijzelde in een kennelijk protest tegen de verdrinkingsdood van veel migranten op de Middellandse Zee.

Op filmpjes die op internet zijn geplaatst doen scholieren hun verhaal. De chauffeur had de bus stilgezet en schreeuwde dat het de schuld van de vice-premiers Luigi Di Maio en Matteo Salvini is dat er mensen op zee sterven terwijl zij naar Italië proberen te komen, vertelden zij. De chauffeur dreigde de bus in brand te steken als iemand uit zijn stoel zouden komen en wees daarbij op jerrycans met benzine die hij had meegenomen. Iedereen moest zijn telefoon inleveren en de meeste scholieren werden vastgebonden.

De chauffeur riep volgens een leraar dat hij naar het Milanese vliegveld Linate wilde rijden. Een van de passagiers wist via een mobieltje dat op de grond was gevallen de carabinieri te bellen. Die zette de bus stil en sloeg ruiten in om scholieren te laten ontsnappen. Op filmpjes van automobilisten in de buurt is te zien dat scholieren in paniek wegrenden. Het ging om leerlingen van de tweede klas van een middenschool, gemiddeld twaalf jaar.

Aangehouden

De dader zette kort daarna de bus in brand. Hij kon worden aangehouden. De politie heeft hem geïdentificeerd als Ousseynou Sy, 46 jaar, geboren in Senegal maar sinds 2004 met een Italiaans paspoort. Hem is ontvoering ten laste gelegd, met terroristische motieven als verzwarende omstandigheden. Volgens een politiewoordvoerder riep hij na zijn arrestatie: „Stop de doden op zee of ik richt een bloedbad aan.”

Volgens zijn werkgever stond hij bekend als een rustig, vrij onopvallend persoon. Hij was eerder aangehouden wegens rijden onder invloed.

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn vorig jaar 2.277 migranten op de Middellandse Zee verdronken. Dit jaar zijn 282 mensen dood of vermist - dinsdag nog zijn volgens Libische autoriteiten tien mensen verdronken toen hun rubberboot zonk.