‘Brein achter Charlie Hebdo ook betrokken bij gijzelingen in 2011’

Uit telefoongegevens zou blijken dat Cherif in de buurt was van de plaatsen waar de gijzeling en de vrijlating plaatsvonden.

Cherif zou vanuit Jemen betrokken zijn geweest bij de aanslag op Charlie Hebdo in 2015.
Cherif zou vanuit Jemen betrokken zijn geweest bij de aanslag op Charlie Hebdo in 2015. Foto Yoan Valat/EPA

Peter Cherif, de Franse jihadist die wordt gezien als het brein achter de aanslag op Charlie Hebdo, was vermoedelijk ook betrokken bij de maandenlange gijzeling van drie Franse hulpverleners in Jemen in 2011. Verschillende Franse media melden woensdag dat Cherif is aangeklaagd voor betrokkenheid bij de kidnapping.

Cherif, ook bekend onder zijn strijdnaam Abu Hamza, werd enkele maanden geleden opgepakt in Djibouti en uitgeleverd aan Frankrijk. Momenteel doet de Franse justitie onderzoek naar het verleden van de Fransman. Tijdens het speurwerk naar zijn tijd in Jemen stuitten onderzoekers op zijn betrokkenheid bij de ontvoering, schrijft Le Parisien.

Uit telefoongegevens zou blijken dat Cherif in de buurt was van de locaties waar de gijzelaars zich bevonden. Cherif was in Jemen toen het Franse drietal in 2011 werd ontvoerd, ook zou hij in de provincie Shabwa zijn geweest op het moment dat de hulpverleners daar zes maanden later werden vrijgelaten.

Lees ook: ‘Een van de jihadisten achter Charlie Hebdo opgepakt in Djibouti’

Kouachi en Coulibaly

De gijzelaars waren drie Franse werknemers van de ngo Triangle Génération humanitaire. Destijds waren zij tussen de 25 en 30 jaar oud. Het drietal werd in mei 2011 gegijzeld in de stad Seyoun en in november van dat jaar één voor één vrijgelaten in Shabwa.

Peter Cherif wordt gezien als het brein achter de aanslag op de redactie van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo in 2015. Hij zou nauw contact hebben onderhouden met de broers Kouachi, die de aanslag uitvoerden. Vermoedelijk had Cherif ook banden met Amedy Coulibaly, die twee dagen na de schietpartij op Charlie Hebdo een aanslag uitvoerde op een koosjere supermarkt in Parijs. De Kouachi’s en Coulibaly kenden elkaar.

Cherif stond in 2011 in Frankrijk terecht voor jihadistische activiteiten in Irak. Hij mocht zijn vonnis in vrijheid afwachten en vluchtte voor de uitspraak het land uit.