BMW geeft winstwaarschuwing af om Brexit en handelsoorlog

Door onder meer de Brexit, het Chinees-Amerikaanse handelsconflict en de energietransitie is onzekerheid ontstaan. Dat verwacht BMW te voelen in de jaarresultaten.

Ook topman Harald Krueger sprak woensdag op de jaarlijkse persconferentie van BMW.
Ook topman Harald Krueger sprak woensdag op de jaarlijkse persconferentie van BMW. Foto Phillip Guelland/EPA

Automaker BMW verwacht dit jaar aanzienlijk minder winst te zullen maken dan in 2018. De brutowinst daalt mogelijk met meer dan 10 procent. Dat heeft financieel topman Nicolas Peter woensdag in München gezegd. BMW heeft direct maatregelen aangekondigd.

De Duitse autofabrikant zegt de gevolgen te ondervinden van spanningen op het wereldtoneel, zoals de Brexit en het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten. De energietransitie naar elektrische auto’s is eveneens een kostenpost voor BMW. Er zal daarom voor 12 miljard euro bezuinigd worden, zei Peter. Zo wil BMW minder modellen aanbieden en moet de productiesnelheid omhoog. BMW maakte vorig jaar 7,2 miljard euro winst, 17 procent minder dan een jaar eerder.

De Duitse auto-industrie siddert. Gaat president Trump een importheffing opleggen aan Volkswagen, Daimler en BMW? Het zou een harde klap zijn, en niet alleen voor de Duitse autobouwers

Limburgse fabriek

Voor de Limburgse autobouwer VDL Nedcar is BMW een van de grootste opdrachtgevers. In de fabriek in Born worden vooral auto’s van het merk Mini geproduceerd. Een woordvoerder van het bedrijf wil desgevraagd niet zeggen of de winstwaarschuwing van BMW consequenties heeft voor VDL Nedcar. “Het is niet aan ons om te reageren op een winstwaarschuwing van een opdrachtgever.”

In oktober was al duidelijk geworden dat dit jaar duizend banen geschrapt worden bij VDL Nedcar. Dat had direct met BMW te maken, dat tienduizenden auto’s minder bestelde in Limburg. VDL Nedcar verwacht dat de productie in 2020 weer zal aantrekken en daarmee ook weer extra mensen nodig te zullen hebben.