50Plus: ‘We groeien gestaag’

50Plus leverde nergens in, maar had ook geen electorale uitschieters

Op het partijkantoor van 50Plus aan de Kneuterdijk klinkt woensdagavond bij iedere uitslag gejuich. Want nergens levert de partij in. Her en der wordt zelfs nog wat winst geboekt. Fractievoorzitter Henk Krol beaamt dat er „nergens electorale uitschieters”. Maar als de exit-polls werkelijkheid worden, krijgt zijn partij er een zetel bij, een stijging van twee naar drie. Daar is Krol tevreden mee. „We groeien gestaag.” Of hij jaloers is op de monsterzege van Forum voor democratie? „Nee, we weten er bij 50Plus alles van. Ook van de interne machtsstrijd als de organisatie niet op orde is. Dat heb ik gisteravond ook tegen Baudet gezegd. Er staat je wat te wachten. En hij wist precies wat ik bedoelde.”

Voor 50Plus waren er woensdag de nodige battlefields. In Noord-Brabant bijvoorbeeld, waar twee Statenleden vlak voor de verkiezingen de partij de rug toekeerden en overstapten naar een lokale partij. Geert Dales, partijvoorzitter, was tevreden toen bleek dat 50Plus alsnog weer uitkwam op twee zetels. „Zetelroof heeft niet geloond, de weglopers hebben hun zin niet gekregen.”