Oud-topman van ABN Amro, Gerrit Zalm, is sinds deze week commissaris bij het door schandalen geplaagde Danske Bank.

Foto Amaury Miller

Zalm gaat Danske ‘instructies geven’

Gerrit Zalm commissaris Danske Bank

Oud-topman van ABN Amro Gerrit Zalm is sinds deze week commissaris bij de Danske Bank. „Ik hou van ingewikkelde dossiers.”

Zes uur duurde de aandeelhoudersvergadering van de door witwasschandalen geplaagde Danske Bank afgelopen maandag in Kopenhagen. Van drie uur ‘s middags tot negen uur in de avond. Oud-minister van Financiën (VVD), en voormalig topman van ABN Amro Gerrit Zalm was erbij, in zijn nieuwe rol als commissaris van de bank.

Zalm wacht een ingewikkelde klus bij Danske: in Estland, Frankrijk, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken zelf lopen onderzoeken naar de bank, gericht op de Estse dochteronderneming die tussen 2007 en 2015 200 miljard euro aan vermoedelijk Russisch crimineel geld verwerkte.

Danske Bank heeft naar aanleiding daarvan al haar activiteiten in de Baltische Staten beëindigd, en alle medewerking aan de onderzoeken toegezegd. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat Danske forse boetes opgelegd zal krijgen.

Zalms takenpakket omvat ondermeer de interne regelgeving van de bank en het benoemingsbeleid. Danske is nog op zoek naar een nieuwe bestuursvoorzitter.

Hoe zijn ze bij u uitgekomen voor deze rol?

„Ik werd benaderd door Spencer Stuart [een headhunter] met de vraag of ik het wilde doen. Dat wilde ik wel en ik ben op gesprek gegaan. Ik kende de voorzitter van de ‘board of directors’, zeg maar de raad van commissarissen, Karsten Dybvad, nog uit de tijd dat hij secretaris-generaal was op het Deense ministerie van Financiën. Ze pakten het zorgvuldig aan hoor, ze hebben al mijn referenties nagebeld en ik moest zelfs aantonen dat ik daadwerkelijk in 1975 aan de VU was afgestudeerd.”

Waarom wilde u deze baan? Danske ligt onder een vergrootglas wegens Estland.

„Ik hou van ingewikkelde dossiers en ik vermoed dat ze mij ook juist daarom hebben aangetrokken. Danske lijkt qua omvang en bedrijfsvoering erg op ABN Amro, en mijn ervaring als minister van Financiën zal ook meegewogen hebben. Daarbij lijkt de Scandinavische cultuur veel op de Nederlandse, dus er was direct een klik. Naast mijn commissariaten bij Shell en kredietbeoordelaar Moody’s is dit een mooie inhoudelijke aanvulling.”

Welke rol kunt u bij Danske spelen de komende tijd?

„In elk geval meehelpen het probleem rond Estland goed af te wikkelen. Danske heeft een zogenoemde ‘one-tier-board’, waar de bestuursvoorzitter niet in zit. De commissarissen hebben daar meer ruimte dan in het Nederlandse model met een raad van bestuur en een raad van commissarissen. Dat betekent dat ik niet alleen toezicht zal houden, maar ook mee kan sturen. Wij mogen instructies geven aan de bank.”

Heeft u dat gelijk al gedaan?

„Nee, ik heb me wel goed ingelezen en de discussies waren interessant, maar ik was daar voor het eerst, dan ga ik niet gelijk een grote broek aantrekken.”

Bent u niet bang voor het afbreukrisico van deze baan?

„Als je daar bang voor bent, dan kun je nooit meer wat doen. Nee, voor mij was het juist een van de aantrekkelijke kanten van het aanbod, dat er wat moet gebeuren daar.”

Wanneer is het voor u een succes?

„Nou, dat gaat allemaal nog wel even duren, allerlei instanties buigen zich nu over de dossiers. Maar voor mij is het een succes als dat verhaal met het witwassen is afgewikkeld, als we maatregelen hebben getroffen zodat dit niet meer voor kan komen en als de bank er verder qua kapitaal en winstgevendheid goed voorstaat.”