‘VS onderzoeken goedkeuring Boeing’

737 MAX Boeing beoordeelde deels zelf de veiligheid van de 737 MAX 8. De VS onderzoeken nu de mogelijkheden voor strafrechtelijke vervolging.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt de goedkeuringsprocedure van de Boeing 737 MAX en de rol van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) hierin. Uit het onderzoek moet blijken of strafrechtelijke vervolging mogelijk is. Dat melden bronnen aan The Wall Street Journal en persbureau AP maandagavond.

Afgelopen zondag bleek dat Boeing zelf grotendeels verantwoordelijk was voor de veiligheidsbeoordeling van de 737 MAX 8. De vliegtuigfabrikant zou vervolgens in de rapportage hierover aan de FAA niet volledig zijn geweest over de risico’s van het zogeheten MCAS-veiligheidssysteem.

Problemen met dit systeemt veroorzaakten de crash van een Lion Air-vlucht in Indonesië op 29 oktober 2018 en een vlucht van Ethiopian Airlines op 10 maart bij hoofdstad Addis Abeba. Beide vliegtuigen waren van het type 737 MAX 8. De crashes kostten in totaal 346 mensenlevens. Sinds de crash in Ethiopië wordt de Boeing 737 MAX 8 en 9 in veel landen aan de grond gehouden.

Het onderzoek naar de goedkeuringsprocedure is niet openbaar. De bronnen vermelden een dagvaarding van een betrokkene bij de ontwikkeling van het vliegtuig. In de dagvaarding werden e-mails, berichten en andere communicatie opgevraagd.

Naast het onderzoek van het ministerie van Justitie, nemen Amerikaanse federaal openbaar aanklagers en het ministerie van Transport het ontwikkelproces van Boeings 737 MAX-serie onder de loep, schrijft persbureau Reuters dinsdagochtend.

‘Overeenkomsten crash Lion Air’

De Ethiopische minister van Transport, Dagmawit Moges, maakte zondag bekend dat er „duidelijke overeenkomsten” zijn gevonden in de data van de zwarte doos van het Ethiopische ramptoestel en die van het gecrashte Lion Air-toestel. Zo zou in beide gevallen sprake zijn geweest van grillige hoogteverschillen kort voor het ongeluk. Volgens de minister kan dit erop duiden dat de piloot de controle over het vliegtuig was kwijtgeraakt.

Boeing introduceert binnenkort een software-update voor de toestellen en ontwikkelt een herziene pilotentraining voor problemen met het MCAS-systeem. Door de shutdown van de Amerikaanse overheid, van 22 december tot 25 januari, zou een software-update zijn vertraagd. (NRC)