Voorwaardelijke celstraf na dodelijk ongeluk in speelhal

Een vierjarig kind viel in 2015 van een toestel waarna hij hersenletsel opliep en overleed. De speelhal voldeed niet aan de veiligheidseisen, de directeur wordt nalatigheid verweten.

De rechtbank in Alkmaar verwijt de directeur en speelhal schending van hun zorgplicht.
De rechtbank in Alkmaar verwijt de directeur en speelhal schending van hun zorgplicht. Foto Bart Maat/ANP

Een directeur van een speelhal in Grootebroek is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden vanwege zijn verantwoordelijkheid voor de dood van een kleuter eind 2015. De vierjarige Maurycy viel van een luchtkussen waarna hij hersenletsel opliep en overleed. De rechtbank Noord-Holland legde dinsdag de 42-jarige directeur ook een werkstraf van 120 uur op. De speelhal kreeg een boete van 20.000 euro.

De rechtbank verwijt directeur Lieuwe de J. en speelhal Happy Days schending van hun zorgplicht. Het luchtkussen werd niet op de juiste manier gebruikt, het personeel en bezoekers waren niet ingelicht over de risico’s van het toestel en er was onvoldoende toezicht op de kinderen. Bij een eerdere NVWA-inspectie bleek al dat de speelhal niet voldeed aan de veiligheidseisen.

Het Openbaar Ministerie had een werkstraf van 240 uur geëist tegen De J. De rechtbank vindt een voorwaardelijke celstraf passend omdat De J. jarenlang een onveilige situatie in de speelhal heeft laten bestaan zonder maatregelen te treffen. De straf is daarom “noodzakelijk om te waarborgen dat verdachte de veiligheid binnen zijn bedrijf op andere wijze zal organiseren”.

Onvoldoende geïnformeerd

Een 29-jarige medewerker van de speelhal die die dag aanwezig was, is vrijgesproken van dood door schuld van de kleuter. Volgens de rechtbank droeg hij geen verantwoordelijkheid voor de veiligheidseisen.

Een 32-jarige begeleidster van het kinderdagverblijf waarmee het slachtoffer de speelhal bezocht werd vrijgesproken. De rechtbank oordeelde dat haar werkgever had moeten weten of de speelhal veilig was. Bovendien is zij door de speelhal niet voldoende geïnformeerd over de risico’s en gebruik van het betreffende toestel. Justitie had werkstraffen van respectievelijk 180 en 100 uur tegen de twee geëist.

Aansprakelijkheid NVWA

In januari maakte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bekend maatregelen te nemen om het toezicht op speeltoestellen te verbeteren. Uit onderzoek naar aanleiding van het ongeluk in Grootebroek, bleek dat de NVWA te weinig goed opgeleide inspecteurs in dienst had om de speelhallen de controleren.

De NVWA erkende in september aansprakelijkheid voor het dodelijke ongeluk. Na een inspectie van de speelhal in Grootebroek bleek dat er geen certificaat van goedkeuring was verstrekt en het luchtkussen niet voldeed aan de veiligheidseisen. De NVWA verzaakte vervolgens om hier op terug te komen bij de eigenaar, bleek uit een onafhankelijk onderzoek naar het ongeval.