Verdachte genocide Rwanda opgepakt in Leersum

Volgens Rwanda liet de man ruim duizend vluchtelingen vermoorden door militairen en milities in 1994. Het land heeft Nederland om uitlevering gevraagd.

Onder meer in de Heilige Familiekerk (Sainte-Famille Church) in de Rwandese hoofdstad Kigali, werden veel Tutsi's vermoord tijdens de genocide in 1994.
Onder meer in de Heilige Familiekerk (Sainte-Famille Church) in de Rwandese hoofdstad Kigali, werden veel Tutsi's vermoord tijdens de genocide in 1994. Foto Ahmed Jallanzo/EPA

De politie heeft dinsdag een 69-jarige Rwandees aangehouden die betrokken zou zijn geweest bij de genocide in Rwanda in 1994. Volgens het OM had het Afrikaanse land om uitlevering gevraagd van Venant R. De volkerenmoord in Rwanda kostte zo’n 800.000 burgers het leven.

Lees ook: Hoe kón dit in godsnaam in Rwanda gebeuren?

R. was ten tijde van de genocide regiodirecteur bij een landbouwinstituut in de buurt van de zuidelijke stad Butare. Toen in 1994 extremistische Hutu-milities systematisch Tutsi’s vermoordden en verkrachtten, vluchtten ruim duizend Tutsi’s naar het terrein van het instituut. Volgens de Rwandese autoriteiten zou R. onder meer militairen en milities naar het terrein hebben gehaald die de Tutsi-vluchtelingen hebben gedood.

De verdachte deed in 2000 een asielaanvraag in Nederland. De Immigratie- en Naturalisatiedienst wees de aanvraag af, omdat het vermoeden al bestond dat hij betrokken was geweest bij de misdaden. R. vocht de afwijzing aan in een hoger beroep, maar deze werd door de rechter verworpen.