Van corruptie beschuldigde voorzitter Japans Olympisch Comité vertrekt in juni

Tsunekazu Takeda (71) wordt in Frankrijk verdacht van corruptie bij het binnenhalen van de Zomerspelen van 2020 in Tokio.

Tsunekazu Takeda (links) de voorzitter van het Japanse Olympisch Comité, nadat hij aankondigde in juni te vertrekken.
Tsunekazu Takeda (links) de voorzitter van het Japanse Olympisch Comité, nadat hij aankondigde in juni te vertrekken. Foto Kimamasa Mayama/EPa

De voorzitter van het Japanse Olympisch Comité, Tsunekazu Takeda, stelt zich niet verkiesbaar voor een volgende termijn. Dat maakte hij dinsdag bekend tijdens een persconferentie, zo meldt persbureau AP. Takeda wordt er door Frankrijk van verdacht steekpenningen te hebben betaald voor het binnenhalen van de Zomerspelen van 2020. Zijn termijn loopt in juni af.

Volgens The Japan Times stond hij onder toenemende druk om te vertrekken omdat de verdenkingen rondom de Zomerspelen een smet zijn op het aanstaande toernooi. De 71-jarige Japanner ontkent omkoping en stelt dat het vertrek zijn eigen beslissing is. Hij zegt “de toekomst van het Japanse Comité” te willen doorgeven “aan een jongere generatie”. Eerder liet hij weten dat hij gaat meewerken met de Franse autoriteiten die de zaak onderzoeken. “Ik ga mijn uiterste best doen om mijn onschuld te bewijzen.”

Verdachte betalingen

In 2016 onderzocht het Internationaal Olympisch Comité (IOC) een “verdachte betaling” van 1,3 miljoen euro van het Japanse Comité aan het Singaporese consultancybureau Black Tidings. Eind vorig jaar kondigde het Franse Nationale Bureau van Financiën een formeel onderzoek aan naar “actieve corruptie” door Takeda.

Black Tidings wordt in verbinding gebracht met Papa Massata Diack, een van de zoons van oud-atleet en invloedrijk voormalig IOC-lid Lamine Diack. Takeda heeft de betaling eerder volgens AP een “gewone zakelijke betaling” genoemd die niet illegaal is volgens de Japanse wet.

Naast voorzitter van het Japanse Olympisch Comité is Takeda tevens een invloedrijk lid van het Internationaal Olympisch Comitee. Ook deze functie verliest hij in juni. De Zomerspelen van 2020 zijn in Tokio.