Thuiskok

Spruitjes met amandelen

Dit is het soort eten dat voorkomt in Jane Austens boeken. De twee auteurs hebben zich voor dit gerecht gebaseerd op originele recepten die in de loop van de tijd gemoderniseerd zijn, maar nog wel authentiek smaken. De bacon kan achterwege gelaten worden voor wie geen varkensvlees eet.

Snijd een stukje van de onderkant van de spruitjes en verwijder twee of drie van de buitenste blaadjes. Pel de sjalotten en snipper ze. Maak eventueel de cantharellen schoon en snijd de grote doormidden. Kleine paddenstoelen kunnen in hun geheel worden gebruikt. Verwarm een grote, diepe koekenpan en bak de baconblokjes tot ze knapperig zijn. Haal ze uit de pan en smelt de roomboter in het baconvet. Bak de paddenstoelen goudbruin en leg ze samen met de bacon terzijde. Bak de spruitjes en de sjalotjes kort in het achtergebleven vet in de pan. Roer de amandelen erdoor en plaats de koekenpan in de oven. Als de pan niet bestand is tegen de oven, doe je alles in een vuurvaste vorm. Bak de spruitjes in 20 tot 25 minuten op 200 graden zacht en goudbruin.

Voeg tegen het eind van de baktijd de bacon en cantharellen toe. Breng op smaak met het zeezout en de versgemalen peper.