TEchnologie

Uber-concurrent Lyft rekent na beursgang op waardering van zo’n 20 miljard dollar

Zwaar verliesgevend en verwikkeld in een voortdurende concurrentiestrijd – en toch verwacht het Amerikaanse taxibedrijf Lyft met de voorgenomen beursgang zo’n 20 miljard dollar (17,6 miljard euro) te kunnen ophalen bij beleggers.

Vergeleken met de, eveneens Amerikaanse, concurrent Uber – dat ook dit jaar de stap naar de beurs wil zetten – is dat overigens een schijntje. De waardering van Uber werd onlangs geschat op 100 tot 120 miljard dollar. Uber is wereldwijd actief, terwijl Lyft zich beperkt tot Noord-Amerika en Canada, waar het bedrijf een marktaandeel heeft van 39 procent.

De ruim 30,7 miljoen aandelen die Lyft aanbiedt, moeten tussen de 62 en 68 dollar per stuk gaan kosten. De zeggenschap over het bedrijf blijft berusten bij oprichters Logan Green en John Zimmer. Zij bezitten weliswaar slechts 10 procent van de aandelen, maar deze stukken hebben veel meer stemrecht.

Lyft en Uber stellen zich al lang niet meer enkel op als alternatief voor de klassieke taxi. Beide bedrijven hebben bijvoorbeeld een zorgtak die zich richt op vervoer van autolozen naar doktersafspraken en investeren flink in onderzoek naar zelfrijdende auto’s. Uber is een van de grootste partijen op de markt voor maaltijdbezorging. En Lyft heeft naast taxidiensten en carpool-ritten ook deelscooters, fietsen en stepjes in de app.

Uber wordt de afgelopen jaren geplaagd door negatieve publiciteit: een dodelijk ongeluk met een zelfrijdende auto, gedwongen vertrek van directeur Travis Kalanick en talloze rechtszaken. Die schandalen zijn Lyft tot nu toe bespaard gebleven.

De omzet van Lyft is de afgelopen jaren hard gestegen: van 343 miljoen dollar in 2016 naar 2,2 miljard in 2018. Tegelijkertijd groeide het verlies, dat vorig jaar 911 miljoen dollar bedroeg. Ook Uber maakte vorig jaar verlies: 1,8 miljard dollar op een omzet van 11,3 miljard.