Flevoland: de PVV ziet wel kansen met Forum

NRC verslaat de Statenverkiezingen vanuit elke provincie. Lees hier meer over de campagne, de verkiezingsdag en de uitslagen in Flevoland.

Kiezers in Lelystad konden voor of na het stemmen een rondleiding krijgen in Gemaal Wortman.
Kiezers in Lelystad konden voor of na het stemmen een rondleiding krijgen in Gemaal Wortman. Foto Rob van Dullemen

Uitslagenkaart

Deze kaart wordt gedurende de dag geüpdatet. Bekijk de uitslag per gemeente via het zoekveld.

De uitslagenavond vanuit het provinciehuis in Lelystad

Puntzakken friet, die trekken in het provinciehuis van Flevoland op de uitslagenavond de aandacht. De avond begint kabbelend, met een pianist die jazz pingelt. Rond kwart voor twaalf is over de uitslag nog niets bekend, en dus wordt er vooral veel gegeten.

Intussen is de grote vraag of Forum voor Democratie veel zetels binnenhaalt. Jan Nico Appelman, lijsttrekker van het CDA, denkt van wel. „We beleven een nieuw Fortuyn-moment. Uit het niets wordt Forum heel groot.” Zijn partij, tot nog toe derde met vijf zetels, zal moeten inleveren, vreest hij. „Het midden wordt uit elkaar getrokken en de flanken groeien.”

PVV-lijsttrekker Chris Jansen ziet Forum als een „geduchte tegenstander.” Zijn partij, de afgelopen vier jaar met zes zetels de tweede in grootte, zat niet in de coalitie. Dat de PVV aan Forum zetels lijkt te gaan kwijtraken, vindt Jansen jammer, maar hij ziet ook een voordeel. „We moeten aan het totaalplaatje denken. Als we met Forum en de VVD bij de grootste vier partijen horen, kunnen we misschien een ander beleid voeren.”

Net als Forum doet Denk voor het eerst mee, met Arif Khedoe als lijsttrekker. Een beetje afgezonderd van de andere lijsttrekkers wacht hij op de uitslagen. Khedoe heeft goede hoop twee zetels te bemachtigen. „Ik heb vandaag veel appjes, berichtjes en foto’s gehad.”

Overal in het provinciehuis is verontwaardiging over de onzichtbaarheid van Forum-lijsttrekker Gert-Jan Ransijn. Net als bij eerdere debatten is hij deze avond afwezig. D66-lijsttrekker Tiko Smetsers heeft geen idee wie Ransijn is. „Tijdens de campagne belde ik toevallig aan bij de nummer zes van Forum voor Democratie”, lacht hij. „Dat is tot nu toe mijn enige interactie met de partij.”

De onbekendheid baart ChristenUnie-lijsttrekker Harold Hofstra zorgen voor de komende bestuursperiode. „We weten niet wat ze willen.” Daar sluit Willem de Jager van de PvdA zich bij aan. „Het is niet voor de hand liggend om met een totale onbekende te gaan besturen.”

Donderdagochtend zijn eindelijk de uitslagen van Lelystad en Almere binnen. Forum voor Democratie blijkt de grootste, met acht zetels, gevolgd door VVD (6) en PVV (4). Khedoe van Denk moet de Provinciale Staten uit zijn hoofd zetten. Voor hem is er geen zetel.

Zo verliep de campagne in Flevoland

Iets langer dan 33 jaar: zo lang bestaat Flevoland. Het is dan ook niet vreemd dat aan identiteitsvorming volop wordt gewerkt, en dat dit zichtbaar is in de partijprogramma’s. Moet er bijvoorbeeld meer worden geïnvesteerd in landschapskunstwerken? Volgens Tiko Smetsers van coalitiepartij D66 dé manier om de provincie internationaal op de kaart te zetten. Geldverspilling, oordeelt oppositiepartij PVV. En hoe moet worden omgegaan met de dieren in de Oostvaardersplassen? De kampen ‘afschieten’ en ‘bijvoeren’ vallen samen met de kampen bij het debat over de aard van de Oostvaardersplassen: echte natuur of nepnatuur.

Onlosmakelijk verbonden met Flevoland zijn de windmolens. Wie over de rechte wegen door de polders rijdt, ziet ze overal. Als het aan GroenLinks ligt, worden dit er nog meer, maar de VVD en PVV vinden het genoeg. „Nieuwe windparken dienen op zee te komen”, schrijft de VVD.

De meeste partijen, waaronder de SP, PvdA, D66 en GroenLinks, vinden een goede bereikbaarheid van Flevoland belangrijk. Over een spoorlijn die de provincie verbindt met Groningen en Friesland wordt al meer dan tien jaar gesproken. Een meerderheid van de Provinciale Staten drong er afgelopen najaar bij de provincie op aan om te lobbyen voor de aanleg van deze verbinding. GroenLinks pleit verder voor een treinverbinding met Utrecht, en de VVD wil een verbreding van de A27.

De coalitie bestond afgelopen jaren uit VVD, CDA, SP en D66. Hoe de nieuwe coalitie eruit gaat zien, is nog onduidelijk, maar samenwerking tussen de VVD en PVV lijkt op dit moment uitgesloten. De PVV werd in 2015 de tweede partij met zes zetels, maar was niet welkom. Fractievoorzitter Chris Jansen wilde destijds geen afstand doen van de Marokkanenuitspraak van Geert Wilders, voor de VVD een voorwaarde voor samenwerking. Ook nu stelt VVD-lijsttrekker Jan de Reus deze eis, bevestigde hij vorige week bij Omroep Flevoland. „Ik schat in dat de heer Jansen op een gegeven moment wat wijzer wordt.”

Lees ook het artikel uit de NRC-serie over de identiteit van provincies: In het jonge Flevoland lijkt alles eindeloos