Squla na overname grote speler in onderwijsgames

Digitale educatie Met de overname van WRTS wordt Squla nu ook een speler op de markt van digitale leermiddelen in het voortgezet onderwijs.

Bij de digitale leermiddelen wordt de leerling via kleine beloningen uitgedaagd om te blijven leren.
Bij de digitale leermiddelen wordt de leerling via kleine beloningen uitgedaagd om te blijven leren. Foto Sara Swart

Squla, ontwerper van educatieve games voor kinderen, neemt branchegenoot WRTS over van uitzender Young Capital. Het Amsterdamse bedrijf wordt daarmee één van de belangrijkste aanbieders van digitale leermiddelen in Nederland. Over financiële details doen de partijen geen mededelingen.

Squla biedt games aan waarmee vier- tot twaalfjarigen hun kennis van vakken als rekenen en geschiedenis kunnen uitbreiden. WRTS focust op het leren van woorden in taalvakken in het middelbaar onderwijs. Met de overname verwerft Squla meteen een belangrijke positie op die markt.

Squla biedt zijn diensten gratis op basisscholen aan en heeft via die weg circa 600.000 geregistreerde gebruikers, WRTS heeft er 300.000. Inkomsten voor Squla komen van abonnementen – met prijzen van 7,95 tot 11,95 per maand – die particulieren afnemen. Er zijn 150.000 betalende Squla-abonnees. Over omzetcijfers wil het bedrijf niks zeggen. Het model is naar eigen zeggen winstgevend.

Bij het in 2010 opgerichte Squla werken vijftig mensen. Dat zullen er door de overname zo’n zestig worden. Squla zelf werd vorig jaar overgenomen door investeringsmaatschappij Levine Leichtman. Die nam onder meer een belang van 37,7 procent over van RTL Ventures.

Squla-directeur Serge Bueters stelt dat de aankoop van WRTS voortkomt uit de kapitaalinjectie die het bedrijf daarmee kreeg. Ook zag hij in de markt kansen om verder te groeien. „We raakten na groep acht een hele groep gebruikers kwijt voor wie we geen product meer hadden. Dus vroegen we ons af: gaan we zelf wat bouwen of kijken we naar een externe partner?”

WRTS is voor middelbare scholen marktleider op dit gebied, dus de match was snel gemaakt. Bueters: „Ze hebben het beste product en de meeste ervaring. Tegelijk hebben we het gevoel dat we er meer van kunnen maken. Voor ons is dit een eerste stap en niet de laatste op deze markt.”

De komende tijd moet WRTS dan ook worden uitgebouwd tot een volwaardig leerplatform voor middelbare scholieren. „Naast het leren van woorden willen we bijvoorbeeld ook grammatica of wiskunde uitleggen.”

Squla is niet de enige aanbieder van digitale leermiddelen. Ook traditionele uitgeverijen als ThiemeMeulenhoff en Malmberg bieden lesstof en oefenopgaven aan in digitale vorm, evenals partijen als Snappet en Rekentuin.

Het grote verschil is volgens Bueters dat de uitgeverijen zich richten op de docent die de voortgang van de scholier bijhoudt. Squla richt zich juist op de zogeheten thuismarkt en „denkt vanuit de leerling”, onder meer door gamification van de lesstof. De leerling wordt via kleine beloningen uitgedaagd te blijven leren. „Er is eigenlijk niemand die dat op deze schaal op die manier doet”, stelt Bueters. „Niet de docent, maar juist de ouder kan zo de ontwikkeling van het kind in de gaten houden.”

Squla is ook in Polen en Frankrijk actief. De komende tijd wil het bedrijf de positie in het buitenland uitbreiden. Bueters zegt dat zijn bedrijf op dit moment nieuwe markten bekijkt.