Rijles blijft btw-plichtig

Deze rubriek belicht elke woensdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Deze week Europees recht.

Getty Images

Autorijles houdt in dat praktische en theoretische kennis wordt overgedragen die nodig is om het rijbewijs te verkrijgen. Het doel van deze lessen is niet louter recreatief, want een rijbewijs kan nodig zijn voor talloze beroepen. Daarom hoort rijles te vallen onder het begrip ‘school- of universitair onderwijs’, dat volgens de Europese regels is vrijgesteld van btw.

Met deze redenering probeerde de autorijschool A & G Fahrschul-Akademie uit het Duitse Salzgitter onder de btw uit te komen. De Duitse belastingdienst wees het verzoek van de autorijschool af.

Twijfels

In hoger beroep was de belastingrechter geneigd om A & G te volgen, maar hij had twijfels. Daarom legde het de kwestie voor aan het Europees Hof: had A & G een punt?

Nee, besliste de hoogste Europese rechter vorige week. Kenmerkend voor school- of universitair onderwijs is „de overdracht van kennis en vaardigheden op het gebied van een brede en diverse reeks onderwerpen, alsmede de verdieping en de ontwikkeling van die kennis en vaardigheden”. Rijles door een autorijschool voldoet niet aan deze kenmerken en komt derhalve niet in aanmerking voor btw-vrijstelling.