Opinie

Politici moeten vaker de klas in

Onderwijsblog Mbo-studenten en scholieren hebben weinig belangstelling voor politiek. Daar moeten politici meer aan doen, vindt Karim Amghar.

Bart Maat, ANP

Docenten mijden het gesprek over politiek liever in de klas, merk ik als docent en trainer op mbo-scholen en in het voortgezet onderwijs. De verkiezingen komen er niet aan bod. Studenten en leerlingen hebben daarom helemaal geen belangstelling voor de politiek. Dit is kwalijker dan het lijkt. Mbo-studenten die ik in het eerste jaar en in hun laatste jaar spreek, zijn totaal niet veranderd in hun mening over het stemmen. De meesten zeggen dat het toch geen nut heeft. De politiek zou toch maar hun vertrouwen schaden door beloftes niet na te komen. De meeste studenten weten niets van de politieke partijen. Dit neem ik hen niet per se kwalijk. Als je als bovenbouwleerling op de middelbare school of als mbo-student jaren in de klas zit en niemand besteedt aandacht aan politiek, en je ziet en hoort er alleen maar negatieve dingen over in de media, dan zal je beeld over de politiek ook wel negatief zijn. „Ff serieus, meneer… Als ik een nieuwsapp open en iets over de politiek lees, dan gaat het meer over relaties en beloftes die weer verbroken zijn dan over mooie dingen… Wat moet ik anders denken?” aldus één van de mbo-studenten die ik hierover sprak.

Aandacht aan de politiek geven docenten tijdens burgerschapslessen. Maar dat gebeurt op zo’n saaie manier dat de studenten totaal niet de noodzaak inzien om hun kostbare tijd te investeren in het lezen van partijprogramma’s. De situatie thuis is ook veranderd. Terwijl een docent nog zegt: „Onze studenten moeten thuis toch ook gewoon meekrijgen wat ouders stemmen en goede gesprekken hierover voeren? Bij mij thuis gebeurde dat vroeger altijd rond de verkiezingen”, zegt een student: „Thuis over politiek praten? Haha… nee joh! Ook mijn ouders besteden niet heel veel aandacht aan stemmen.”

Vruchten plukken

In mijn optiek moet er op school wel degelijk aandacht worden besteed aan politiek. De kiezers van de toekomst zitten momenteel in de schoolbanken en hebben een grote invloed op het toekomstige bestuur van ons land. Als we preventief investeren in kennis over politiek, politieke partijen en het belang van stemmen dan zullen we daar over een aantal jaar de vruchten van plukken. Nee, dit is niet weer een oproep aan docenten om meer lesmateriaal te ontwikkelen en ook niet om gesprekken te voeren over het vak burgerschap. Dit is een oproep aan docenten en politieke partijen samen. Je kunt een docent zonder motivatie honderd geweldige werkvormen bieden, maar het blijven saaie lessen waarbij jongeren niet zullen aanhaken.

Het is dus belangrijk dat de docent gemotiveerd raakt. Die moet bedenken: waarom sta ik voor de klas? Waarom wil ik werken met deze jongeren? Waar haal ik nou echt energie uit? Welk onderdeel van mijn werk vreet mijn energie? Doe dit niet alleen, maar met het docententeam. Je hebt elkaar nodig. Als je het minimaal één keer per kwartaal doet met je team, zul je begrijpen waarom het waardevol is om jongeren nu meer dan ooit voor te bereiden op de toekomst en dus ook op hun invloed op het besturen van ons land.

Politieke partijen moeten net zoveel investeren in het onderwijs. Politici moeten veel tijd in de klassen doorbrengen. De scholen moeten de deuren openen voor politieke partijen. Politici zouden op een open en verbindende manier gesprekken moeten voeren met leerlingen en studenten. Dan komt politiek dichterbij en willen studenten betrokken zijn en blijven. Zelf merk ik dat de klas meteen even wakker is geschud en dat de politiek ook meer gaat leven onder de studenten als er een politicus is langsgeweest. Blijf dit doen en je zult mooie resultaten boeken.

Karim Amghar is mbo- en hbo-docent omgangskunde en radicaliseringexpert bij wijwijs.nl.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.