Pier Eringa verlaat ProRail nog voor de minister verantwoordelijk wordt

Zijn contract wordt voor een beperkte periode verlengd. ProRail gaat intussen op zoek naar een opvolger voor de president-directeur.

Pier Eringa (57) is sinds 2015 president-directeur van spoorbeheerder ProRail.
Pier Eringa (57) is sinds 2015 president-directeur van spoorbeheerder ProRail. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Pier Eringa vertrekt als president-directeur bij ProRail, voordat de spoorbeheerder is omgevormd tot zelfstandig bestuursorgaan (zbo). Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het contract van de 57-jarige Eringa wordt voor een beperkte periode verlengd, de raad van commissarissen van ProRail gaat intussen op zoek naar een opvolger.

Het kabinet hoopt komend najaar het wetsvoorstel voor de omvorming van ProRail tot zelfstandig bestuursorgaan naar de Tweede Kamer te sturen, op dit moment ligt er nog geen voorstel op tafel. Doel is om ervoor te zorgen dat de spoorbeheerder op 1 januari 2021 een zbo is. Zo hoopt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat meer grip te krijgen op het bedrijf. De minister moet dan verantwoording afleggen over het beleid van ProRail aan de Eerste en Tweede Kamer.

Eringa zei eerder al het niet eens te zijn met die beslissing en heeft aan de minister bekendgemaakt niet beschikbaar te zijn als hoofd van de nieuwe publieke organisatie.

Lees ook: ProRail mag onder hoede komen van ministerie

Betonblokken

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat, D66) dankt Eringa voor zijn inzet en “kenmerkende energie”, waardoor de organisatie van ProRail is versterkt. Met Eringa als directeur werden onder meer de kostenoverschrijdingen binnen het bedrijf teruggedrongen.

In het verleden botsten de twee wel eens publiekelijk. Eringa koos er vaker voor om in de media kritisch te zijn op het spoorbeleid van het kabinet. Zo maakte hij in oktober vorig jaar in aanloop naar een Kamerdebat bekend dat ProRail eigenhandig onbewaakte spoorwegovergangen met betonblokken zou gaan blokkeren. “Het overleg gaat soms eindeloos door. Als er weer een ongeluk gebeurt, willen wij niet het verwijt krijgen dat we niks doen”, zei Eringa. “Het is inmiddels traditie dat de heer Eringa in de aanloop naar een Kamerdebat over spoor met allemaal plannetjes in de media verschijnt”, counterde Van Veldhoven toen.

Eringa raakte in 2015 in opspraak na een uitspraak over zelfmoordpogingen op het spoor. De president-directeur zei tijdens de Dag van de Rail dat als hij na een zelfmoord tijdens de spits een sms’je krijgt, hij denkt “verdorie, waarom niet een minder druk tijdstip uitgekozen?”.

Medeleven

Dinsdag betuigde Eringa nog zijn medeleven met nabestaanden van de slachtoffers van de schietpartij in een tram in Utrecht. Een van de drie doden was een medewerker van ProRail. “De verschrikkelijke gebeurtenissen van gisteren en het verlies van onze collega zijn hard aangekomen. Dit raakt alle ProRailers in het hart. De vlag hangt bij ons vandaag halfstok”, zei Eringa in een verklaring.

Eringa, die in 2015 president-directeur werd bij ProRail, was daarvoor onder meer regio- en programmadirecteur bij de NS en korpschef van de politie Flevoland.