Paus laat Franse bisschop aanblijven die misbruik verzwegen zou hebben

Kardinaal Barbarin werd veroordeeld voor het niet melden van misbruik door een priester. In afwachting van hoger beroep vindt de paus dat hij nog niet hoeft terug te treden.

Kardinaal Philippe Barbarin gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling, de paus vindt dat hij nog niet hoeft terug te treden.
Kardinaal Philippe Barbarin gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling, de paus vindt dat hij nog niet hoeft terug te treden. Foto Emmanuel Foudrot/Reuters

De hoogste Franse bisschop en kardinaal Philippe Barbarin mag aanblijven van paus Franciscus ondanks zijn veroordeling. De geestelijke kreeg eerder deze maand zes maanden voorwaardelijke celstraf voor het niet melden van kindermisbruik door een priester in zijn bisdom.

Barbarin ontmoette de paus maandag in Rome om zijn ontslag aan te bieden. “Uitgaande van het vermoeden van onschuld, weigerde hij”, zegt de aartsbisschop in een verklaring volgens persbureau Reuters. Barbarin (68) zegt onschuldig te zijn en is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak. Wel laat hij voorlopig het bestuur van zijn aartsbisdom Lyon over aan zijn plaatsvervanger, vicaris-generaal Yves Baumgarten.

Het Vaticaan zegt dat de paus Barbarin zelf heeft laten besluiten wat het beste is voor zijn aartsbisdom. “De Heilige Stoel wil herhalen dat het slachtoffers van misbruik en gelovigen van het bisdom van Lyon steunt gedurende deze bijzonder pijnlijke periode”, laat een woordvoerder weten in een verklaring. Barbarin is de hoogste Franse geestelijke die in opspraak is gekomen vanwege een misbruikschandaal.

Hoogste Franse geestelijke die in opspraak is gekomen

Volgens een Franse rechtbank wist Barbarin tussen juli 2014 en juni 2015 af van het seksueel misbruik van padvinders in de jaren tachtig en negentig, maar meldde hij dit niet bij de autoriteiten. De betreffende priester heeft de ontucht bekend. Slachtoffers zeggen dat de katholieke kerk de man jarenlang een hand boven het hoofd heeft gehouden.

Lees ook over de veroordeling van een machtige Australische kardinaal: Wat gaat de paus nu met George Pell doen?

Het Vaticaan ligt al langer onder vuur omdat het volgens slachtoffers geen concrete maatregelen heeft getroffen om het probleem tegen te gaan. Ook zijn talloze hoge geestelijken onder vuur komen te liggen omdat ze misbruik zouden proberen te verdoezelen. Vorig jaar accepteerde de paus nog met tegenzin het ontslag van de prominente Amerikaanse aartsbisschop Donald Wuerl. Ook hij zou volgens een openbaar aanklager van misbruik beschuldigde priesters in bescherming hebben genomen.