Monika Szewczyk is de nieuwe directeur van De Appel in Amsterdam

Benoeming De Appel Amsterdam, het centrum voor hedendaagse kunst, heeft een nieuwe directeur gevonden. Monika Szewczyk was onder andere curator van de Documenta 14.

De Appel huist sinds februari 2017 in Broedplaats Lely in Amsterdam Nieuw-West
De Appel huist sinds februari 2017 in Broedplaats Lely in Amsterdam Nieuw-West Foto Jan van Geem

Vanaf 1 mei heeft het centrum voor hedendaagse kunst De Appel Amsterdam een nieuwe directeur: Monika Szewczyk. Ze volgt Niels Van Tomme op, die De Appel eind 2018 verliet. De Appel is jaarlijks goed voor zo’n 17.000 bezoekers.

Monika Szewczyk Foto De Appel

De in Polen geboren curator Szewczyk wil „institutionele vernieuwing” brengen in De Appel. Hiervoor werkte ze bij het Visual Arts Program van de Universiteit van Chicago, als hoofd publicaties bij Witte de With Center for Contemporary Art in Rotterdam, en als hoofddocent aan het Piet Zwart Institute in Rotterdam. Opvallend was haar rol als curator van de Documenta 14: Learning from Athens. Hiervoor verhuisde ze in 2014 naar Athene om te werken aan de vijfjaarlijkse tentoonstelling die in 2017 niet alleen in Kassel plaatsvond, maar ook in Athene. In de toen maatschappelijk geëngageerde editie was het achterliggende idee dat daar, aan de buitengrens van Europa, het vluchtelingenprobleem pas echt goed voelbaar was.

De non-profitinstelling De Appel – opgericht in 1975 – wil mensen, objecten en ideeën samenbrengen in een ‘cultureel diverse realiteit’ en organiseert daartoe niet alleen tentoonstellingen, maar ook performances, filmvertoningen, lezingen en bijeenkomsten.

Lees ook: ‘Kunst met een grote V

In de vacature werd gemeld dat de toekomstig directeur voor twee „grote uitdagingen” staat: „het werven van inkomsten (fondsen en eigen inkomsten) en het vinden van nieuwe huisvesting per 2021”. Broedplaats Lely in Amsterdam Nieuw-West, waar De Appel huist, wordt dan opgeheven. Szewczyk wil werken vanuit de leidende vraag: „Hoe kunnen we onze collectieve verlangens opnieuw definiëren door middel van kunst om zo samen onze gedeelde ruimtes vorm te geven: ons huis, onze buurt, ons Amsterdam, ons idee van ontwikkeling”, zoals ze in het persbericht stelt.