Mozambique vreest 1.000 doden na cycloon

Overstromingen Het officiële dodental staat op 84, maar overal drijven lijken, zag president Nyusi van Mozambique. In Malawi en Zimbabwe zijn ook vele tientallen doden gevallen.

Een weggeslagen brug in het oosten van Zimbabwe, met werknemers van een houtbedrijf die geen kant op kunnen.
Een weggeslagen brug in het oosten van Zimbabwe, met werknemers van een houtbedrijf die geen kant op kunnen. Foto Zinyange Auntony/AFP

Het dodental als gevolg van zware overstromingen na een verwoestende cycloon zal dramatisch oplopen, waarschuwt president Filipe Nyusi van Mozambique. In zijn land zijn tot nu toe 84 slachtoffers geregistreerd. Volgens Nyusi kan het dodental tot boven de duizend oplopen.

De cycloon, die Idai is genoemd, heeft eind vorige week enorme verwoestingen aangericht in Mozambique en zijn Afrikaanse buurlanden Zimbabwe en Malawi waar volgens de BBC bij elkaar opgeteld honderden doden zijn geregistreerd.

President Nyusi van Mozambique vloog met een helikopter boven het gebied waar twee grote rivieren samenkomen. Daar zijn hele dorpen overspoeld en drijven overal lijken in het water, vertelde hij na afloop tegen Radio Mozambique.

Hulpdiensten zeiden dat het dodental zeker zal stijgen, maar wilden zich niet wagen aan een schatting van het aantal slachtoffers.

„We zijn in Beira per helikopter aangekomen”, twittert Caroline Haga van het Internationale Rode Kruis. „Er was nauwelijks een huis intact. Elektriciteitskabels zijn beschadigd. Bomen zijn omgewaaid. En de regen gaat maar door.”

President Nyusi van Mozambique schatte ook dat tienduizenden mensen in levensgevaar zijn. De meeste verbindingen over de weg zijn verbroken en er dreigt een tekort aan voedsel. Ook bestaat er gevaar voor besmettelijke ziektes.

Een van de zwaarst getroffen steden in Mozambique is Beira, met 500.000 inwoners de vierde stad van het land en een belangrijke doorvoerhaven voor heel het zuidoosten van het Afrikaanse continent.

Volgens het Rode Kruis is 90 procent van de huizen daar beschadigd of verwoest. De stad zit zonder elektriciteit en was maandag afgesloten van de rest van het land. Het reddingswerk werd bemoeilijkt omdat een grote dam in de buurt is doorgebroken.

Ook in Zimbabwe heeft de cycloon veel slachtoffers gemaakt. Het officiële dodental stond maandagavond op 98; meer dan tweehonderd mensen worden nog vermist. De regering in Harare heeft de noodtoestand uitgeroepen – het land leed al onder langdurige droogte.

In Malawi zijn na zware regenval en overstromingen eind vorige week ook vele tientallen mensen omgekomen.