Recensie

Recensie Film

Megaproject om milliseconden

Drama Twee neven willen een glasvezelkabel van Kansas naar New York trekken om miljarden te verdienen in de flitshandel.

De neven Vincent (Jesse Eisenberg, links) en Anton (Alexander Skarsgård) willen in een kaarsrechte lijn dwars door de VS een glasvezelkabel aanleggen in ‘The Hummingbird Project’.
De neven Vincent (Jesse Eisenberg, links) en Anton (Alexander Skarsgård) willen in een kaarsrechte lijn dwars door de VS een glasvezelkabel aanleggen in ‘The Hummingbird Project’.

Dat tijd geld is, blijkt maar weer eens uit The Hummingbird Project. Hierin zijn twee neven obsessief bezig de concurrentie één milliseconde voor te zijn: het equivalent van de vleugelslag van een kolibrie. Vincent (Jesse Eisenberg), een handige jongen, is de bedenker van het project, zijn neef Anton (Alexander Skarsgård) het brein. IT-specialist Anton is een obsessief-compulsieve neuroot die computercodes schrijft waarmee handelsbedrijven via razendsnelle glasvezelkabels net even sneller dan de competitie deals kunnen sluiten op de beurs. Dat levert miljoenen per dag op.

De gedreven Vincent bedenkt een schier onmogelijk plan. Hij wil een glasvezelkabel aanleggen in een kaarsrechte lijn tussen Kansas, waar de (fictieve) ‘electronic exchange’ zetelt, en de beurs van New York, dwars door beschermd natuurgebied, drassige moerassen en ondoordringbare bergen. Voor Vincent een manier om snel rijk te worden, voor de snel verveelde Anton een technische uitdaging.

Deze flitshandel is geen toekomstmuziek, maar realiteit: high frequency trading, supersnelle elektronische beurshandel, is de norm, waarbij het inderdaad draait om millisecondes. Het lukt The Hummingbird Project vrij goed over dit abstracte onderwerp een boeiende film te maken: lukt het de neven allerlei tegenslagen te overwinnen? De karaktertekening van Vincent en Anton is net even minder overtuigend. Eisenberg speelt een variatie op zijn personage Mark Zuckerberg uit The Social Network, de sociaal onhandige Anton zit dicht tegen een karikatuur aan. En dat hoogmoed voor de val komt, wordt iets te prekerig gebracht. Dat de relativering van snelheid, hebzucht en materialisme van de traditioneel levende Amish komt, voelt daarbij wat makkelijk.