Google komt dit jaar met Stadia, een Netflix voor games

Google stapt officieel de gamemarkt in met een streamingplatform dat gebruikmaakt van dezelfde datacenters als de zoekmachine.

Assassin’s Creed Odyssey
Assassin’s Creed Odyssey Beeld Ubisoft

Google kondigde dinsdag tijdens de Game Developers Conference in San Francisco aan dat zijn nieuwe platform Stadia nog dit jaar beschikbaar zal zijn.

Stadia moet het mogelijk maken om op elk scherm met hoge beeldkwaliteit grote games te spelen via de cloud, van smartphones tot tablets en pc’s. Daarnaast brengt Google ook een eigen gamecontroller op de markt.

Vorig jaar voerde Google een bescheiden test uit onder de naam ‘Project Stream’. Een kleine groep gebruikers kon toen het spel Assassin’s Creed Odyssey spelen in de Chrome-browser, zonder daar sterke hardware voor nodig te hebben. Die test blijkt nu een opmaat te zijn naar het veel ambitieuzere Stadia.

Google wil met het platform een grote horde wegnemen voor zowel spelers als makers van games. Decennialang moesten makers de software achter hun games aanpassen aan de verschillende (spel)computers waar ze op werden gespeeld, en moesten gamers veel geld uittrekken voor hardware. Dat zou allemaal kunnen veranderen als Stadia – en andere game-streamingdiensten waar grote bedrijven achter de schermen aan werken – die horde wegnemen door games op de eigen sterke servers te draaien en via internet gaan streamen.

Er zijn zeker vraagtekens bij dit ‘Netflix voor games’-model te plaatsen. De toenemende digitalisering van de gameverkoop maakt het steeds lastiger voor gamers om controle te houden over hun eigen game-bibliotheek. Games die van een streamingdienst of webwinkel afvallen, kunnen zomaar verdwijnen. Het is ook nog onduidelijk hoe Google geld wil verdienen aan de dienst.

Het bedrijf is in ieder geval van plan om de dienst te verbinden aan andere Google services. Zo wordt de Google Assistent ingebouwd in de nieuwe gamecontroller. En ook YouTube wordt onder handen genomen: in video’s van een game krijgt de kijker straks een ‘Speel deze game’-knop te zien, waarmee hij de game meteen zelf kan opstarten.

Met een druk op een andere knop zou een kijker kunnen meespelen met een favoriete streamer.

De vraag is of veel streamers, zoals vrouwelijke YouTubers die toch al vaak worden lastiggevallen, daar trek in zullen hebben. Leuker lijkt de optie om je positie in een spel te delen met anderen, zodat een ander hetzelfde stukje game kan naspelen.

Google deed in zijn persconferentie veel moeite om gamemakers aan zich te binden. Zo wil het bedrijf bijvoorbeeld zijn kunstmatige intelligentie beschikbaar stellen voor gamemakers. Maar ook dat terrein wil Google zelf op termijn betreden: aan het einde van de persconferentie werd aangekondigd dat gamemaakster Jade Raymond, een veteraan van de game-industrie, leiding zal gaan geven aan Googles eigen gamestudio Stadia Games.

Stadia komt dit jaar beschikbaar, aldus Google. Rond de zomer meldt het bedrijf welke games beschikbaar zijn bij de introductie van de nieuwe dienst.