Federal Aviation Authority

Steeds meer vraagtekens bij certificatie van neergestorte Boeings 737 MAX

Er worden steeds meer vraagtekens gezegd bij de manier waarop de Boeing 737 MAX veilig is verklaard door de Amerikaanse Federal Aviation Authority (FAA).

De Canadese minister van Transport Marc Garneau zei maandag dat Canada overweegt zelf testen te doen – volgens een akkoord tussen Canada en de VS geldt certificatie in het ene land ook voor het andere. Amerikaanse media schrijven dat er een justitieel onderzoek loopt naar de certificatie van de 737 MAX.

Het Franse bureau dat de zwarte dozen van de op 10 maart neergestorte 737van Ethiopian Airlines heeft onderzocht, heeft maandag bevestigd dat er „duidelijke overeenkomsten” zijn tussen die ramp en die met de 737 van Lion Air eind oktober.

Volgens reconstructies in Amerikaanse media heeft de FAA de certificatie van de 737 MAX overgelaten aan Boeing zelf. Ondanks de zwaardere motoren werd dit toestel beschouwd als een variant op het oudere type. Een software-update om problemen met het systeem te corrigeren zou eind vorig jaar zijn vertraagd wegens de ‘shutdown’ van de Amerikaanse overheid. (NRC)