In beeld

Cycloon Idai: ravage in Mozambique en Zimbabwe

Het is mogelijk de grootste weersgerelateerde natuurramp die ooit op het zuidelijk halfrond heeft plaatsgevonden, zo stelden de Verenigde Naties zondag. De cycloon Idai kwam afgelopen vrijdag aan land bij de kust van Mozambique en trok daarna vier dagen achter elkaar over het zuidoosten van Afrika. In Mozambique werd de op één na grootste stad, Beira, verwoest. Ook Zimbabwe en Malawi werden getroffen. De schade is enorm en de aantallen doden en gewonden zullen de komen dagen oplopen. Mozambique vreest voor mogelijk duizend doden.
Kinderen staan buiten bij een in de haast ingerichte opvanglocatie voor mensen die door de cycloon hun huizen zijn kwijtgeraakt in de Zimbabweaanse regio Chimanimani.
Foto Tsvangirayi Mukwazhi/AP
Bewoners keren terug naar huizen in Beira, nadat de cycloon daar heeft huisgehouden. Volgens de Verenigde Naties bevonden zich 1,7 miljoen mensen in Mozambique op het pad van de cycloon.
Foto Josh Estey/CARE via AP
De cycloon Idai kwam vrijdag aan land bij Mozambique en trof ook buurlanden Malawi en Zimbabwe. Op deze foto, die afgelopen zondag in de stad Beira werd gemaakt, schuilen mensen voor de zware regenval in de nasleep van de cycloon.
Foto Adrien Barbier/AFP
Het voedselhulpprogramma van de Verenigde Naties (WFP) verspreidde deze foto, waarop te zien is dat ook het vliegveld van de stad Beira in Mozambique zwaar beschadigd is door de cycloon.
Foto Deborah Nguyen/WFP/AFP
Deze vrouw sloeg voor de cycloon Idai op de vlucht. De foto is gemaakt in Beira - achter haar de deurpost van een huis dat nog overeind staat.
Foto Emidio Josine/AFP
Ook in Zimbabwe veroorzaakte de cycloon schade aan de infrastructuur. In het heuvelachtige district Chimanimani, ten zuidoosten van de hoofdstad Harare, stortte een brug in.
Foto Tsvangirayi Mukwazhi/AP
Dit schoolgebouw, dat op de achtergrond te zien is, werd ingericht om onderdak te bieden aan driehonderd omwonenden in de Mozambikaanse stad Beira. Zij kunnen niet terug naar hun huizen, die volledig zijn verwoest door het natuurgeweld.
Foto Josh Estey/CARE via AP
Bovenaanzicht van Praia Nova Village, een van de zwaarst getroffen wijken van Beira. Langzamerhand komen families terug om te kijken wat er van hun huizen over is. Het kustgebied van Mozambique werd geteisterd door de zware wervelwinden van de cycloon en door vloedgolven van wel zes meter hoogte.
Foto Josh Estey/CARE via AP
Deze man in Zimbabwe voor de ingang van een veldziekenhuis in de regio Chimanimani.
Foto Zinyange Auntony/AFP
In meerdere getroffen landen - Mozambique, Zimbabwe, Malawi - ligt het officiële geschatte dodental op tweehonderd. Maar dinsdagochtend liet de president van Mozambique weten dat hij rekening houdt met meer dan duizend slachtoffers. (Deze foto is genomen in Beira.)
Foto Deborah Nguyen/WFP/AFP
Door de zware regenval staan de straten in Beira blank.
Foto Josh Estey/CARE via AP
In het gehucht Ngangu in Chimanimani (Oost-Zimbabwe) dragen reddingswerkers een dodelijk slachtoffer weg uit een verwoeste wijk.
Foto Zinyane Auntony/AFP