Criminaliteit

Fruitbedrijven verdacht van rol bij cocaïnehandel

Dertig Brabantse en Zeeuwse fruitbedrijven die worden verdacht van betrokkenheid bij de handel in cocaïne, krijgen deze week bezoek van de politie en Belastingdienst. De controles zijn vooral bedoeld ter afschrikking, zegt een politiewoordvoerder: „We willen laten merken dat we deze bedrijven in het vizier hebben.”

Fruitbedrijven in Zeeland en het westen van Brabant zouden vaak een dekmantel zijn voor cocaïne-handel. Opvallende details kunnen de politie daarbij op een spoor zetten, zegt de woordvoerder. „Dan handelt een bedrijf op papier in fruit, maar houdt het in werkelijkheid kantoor in een appartementje. Daar gaan geen appels rond. ” Of een fruitbedrijf is officieel midden in een woonwijk gevestigd.

Op basis van dit soort indicatoren is een lijst met verdachte bedrijven opgesteld. Vervolgens gaan de opsporingsdiensten daar poolshoogte nemen. „Zo zijn we bij lege loodsen geweest, waar letterlijk alleen een brievenbus is”, zegt de woordvoerder, en verder niets.

De politie werkt bij deze operatie samen met de Belastingdienst, de Kamer van Koophandel, banken, verschillende Nederlandse gemeenten en de Belgische autoriteiten. Het is voor het eerst dat in deze regio op zo’n grote schaal wordt samengewerkt. De politie verwacht vrijdag alle controles afgerond te hebben. (NRC)