EU-werknemers krijgen straks na een maand recht op uitkering

Ook moeten Europeanen zonder baan straks niet drie, maar zes maanden een uitkering mee kunnen nemen naar het thuisland als ze in een EU-lidstaat zonder werk komen te zitten.

Europese onderhandelaars hebben nieuwe afspraken gemaakt voor de Europese uitkeringsbeleid.
Europese onderhandelaars hebben nieuwe afspraken gemaakt voor de Europese uitkeringsbeleid. Foto Yves Herman/Reuters

Europese burgers die werken in een andere EU-lidstaat krijgen straks na een maand recht op een werkloosheidsuitkering in dat land. Daartoe zijn onderhandelaars van het Europees Parlement, de Europese Commissie en EU-lidstaten dinsdag in Brussel dinsdag overeengekomen. Wel moeten deze burgers dan voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Ook kunnen werknemers straks niet drie, maar minimaal zes maanden uitkering opeisen en meenemen naar hun thuisland als ze hun baan verliezen. De afspraken vallen binnen een breder pakket aan sociale hervormingen in Europa. Europees commissaris Marianne Thyssen (Werk en Sociale Zaken) noemt het een “belangrijke stap voor de sociale veiligheid van onze mobiele burgers en werknemers”. Het akkoord moet nog wel formeel worden goedgekeurd door lidstaten en het Europees Parlement.

‘Voldoende grip’

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, D66) uitte vrijdag al zijn zorgen over de Europese plannen. Hij vreest onder meer dat Nederland niet “voldoende grip” krijgt om Europese werklozen die een uitkering krijgen weer aan het werk te krijgen. “We vinden het belangrijk dat mensen weer geprikkeld worden om een baan te vinden. Ik hoop dat het fors wordt aangepast.” Ook is Koolmees bang dat het straks moeilijk te controleren is of ontvangers van de werkloosheidsuitkering (WW) wel actief aan het solliciteren zijn, wat verplicht is in Nederland.

Zijn ministerie laat dinsdag weten het onverwacht snel bereikte compromis - het was vorige week niet duidelijk wanneer het rond zou zijn - nog niet te hebben bestudeerd. België, waar werknemers pas na drie maanden recht hebben op een uitkering, was eerder al net als Nederland en Duitsland fel gekeerd tegen de geplande hervormingen. Minister Kris Peeters (Werk en Sociale Zaken) heeft inmiddels laten weten de overeenkomst niet te steunen.

Ook CNV kritisch

De Nederlandse vakbond CNV is kritisch over het plan om werkloosheidsuitkering naar het thuisland te verlengen naar zes maanden. “Dankzij deze deal vieren buitenlandse werknemers vakantie op de kosten van Nederlandse werknemers. De bedoeling van de WW is dat je nog inkomen hebt terwijl je op zoek bent naar ander werk”, zegt CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden. “Hier betalen werknemers geen WW-premie voor. Een ondermijning van ons sociale stelsel.”

Correctie (22 maart 2019): In dit bericht werd eerder gesuggereerd dat arbeidsmigranten in de nieuwe EU-verordening sneller recht krijgen op een werkloosheidsuitkering. Dat is niet het geval. Ze krijgen straks onder voorwaarden na een maand recht op de WW, nu is dat na een dag.