Britse ‘haatkoningin’ Katie Hopkins opereert nu in marge

Katie Hopkins De Britse mediapersoonlijkheid wekte woede met een racistisch getint filmpje over de schietpartij in Utrecht. Ze maakt van beledigen haar werk.

Katie Hopkins bij het partijcongres van de Conservatieven, in een bruidsjurk (2017). Foto Facundo Arrizabalaga/EPA
Katie Hopkins bij het partijcongres van de Conservatieven, in een bruidsjurk (2017). Foto Facundo Arrizabalaga/EPA

‘De meest gehate vrouw van Groot-Brittannië’ is een van de mildere omschrijvingen die in profielen en artikelen over Katie Hopkins (44) opduiken. ‘Haatkoningin’ ook. Columniste Bryony Gordon van The Daily Telegraph – bepaald geen links bolwerk – noemde haar een aantal jaren terug ‘de enige echte Adolf Hitler van reality-tv’.

En opeens stond de voor de meeste Nederlanders onbekende Hopkins maandag in Utrecht. In de uren na de schietpartij postte ze op Twitter (918.000 volgers) een video, waarin ze wees op het grote aantal mensen met een Turkse en Marokkaanse achtergrond in de wijk Kanaleneiland. Als het geen aanslag maar eerwraak zou blijken, dan zou dat redelijk normaal gevonden worden, beweerde ze. Het zorgde voor woedende reacties, verwensingen aan haar adres en de vraag: wie is deze vrouw nu helemaal?

In het Verenigd Koninkrijk is Katie Hopkins een mediapersoonlijkheid die de laatste jaren steeds meer in de periferie is beland. Ze heeft van het diep beledigen van mensen of bevolkingsgroepen haar beroep gemaakt, of dat nu is op basis van ras, gewicht, sociale klasse, etniciteit of geloof. Ze vergeleek migranten met kakkerlakken en veegde de ouders van een door obesitas overleden meisje de mantel uit over hun gebrekkige zorg.

Hopkins is een provocateur uit de ‘je mag ook helemaal niks meer zeggen’-school, terwijl ze ondertussen geen enkel woord inslikt. Dat vonden vooral rechts-geörienteerde media in het VK lange tijd vermakelijk. Na een optreden in de reality-show The Apprentice in 2007 begon ze aan een lange trits tv-optredens (o.a.Celebrity Big Brother) en betrekkingen, bijvoorbeeld als presentator bij de praatzender LBC en als columniste bij The Sun en Mail Online. Ze werd in 2017 door LBC en later ook door Mail Online aan de kant geschoven toen ze een Endlösung voor moslims voorstelde, kort na een zelfmoordaanslag in Manchester (22 doden).

Sindsdien opereert Hopkins vooral buiten de reguliere media en zoekt ze haar heil vaker in het buitenland. Zo is ze dinsdagavond te gast bij een van Nederlands eigen provocateurs op rechts: Robert Jensen.