Brieven

Brieven

Natuurlijk ontkent hij

Van Enschede tot Christchurch, van Urk tot Utøya, geradicaliseerde PVV’ers en hun internationale geestverwanten voeren uit waartoe hun partij (nog) niet oproept: moslims verwijderen uit de samenleving. Natuurlijk veroordeelt hun leider in alle toonaarden het geweld, zie zijn lippen bewegen, al weet hij ook dat deze mensen niet meer doen dan zijn politieke ideeën radicaal doordenken. De basis voor hun geweld is namelijk zijn overtuiging dat moslims veroordeeld kunnen worden simpelweg omdat ze moslim zijn. Dat is de inspiratie voor zijn kruistocht, de inmiddels vijftien jaar durende haatcampagne die de uiterste consequentie heeft in de moordpartij op moslims in Nieuw-Zeeland. Een verband dat hij in alle toonaarden ontkent, zie zijn lippen bewegen.

Te ongenuanceerd

Van een Leidse hoogleraar geschiedenis, mogen we toch wat meer nuance verwachten. Het betoog van Leo Lucassen (Christchurch toont wat ideeën over ‘pure natie’ uitlokken, 16/3) waarin hij de gruwelijke aanslag in Christchurch gebruikt om hen die bezorgd zijn over de sociale en culturele gevolgen van de massale immigratie in West-Europa weg te zetten als racisten is wetenschapper onwaardig.

Altijd de schuldige

Ja hoor, een aanslag van een eenling aan de andere kant van de wereld wordt door Leo Lucassen direct in de schoenen van Wilders en Baudet geschoven. Maar o wee als je na een aanslag door een moslimterrorist zegt dat het aan de islam ligt. Nee, dan ligt het natuurlijk ook aan die twee. Laten we een terroristische aanslag niet misbruiken om een politiek punt te maken.


via nrc.nl

Lekker kortzichtig

Een klein berichtje in een hoekje van de krant: Europees plan voor belasting op inkomsten van grote technologiebedrijven sneuvelt (13/3). Onze minister van Financiën laat Nederland op zijn smalst zien. In plaats van te kiezen voor een EU-brede belasting die ervoor zorgt dat alle landen in de EU de inkomsten van deze multinationals kunnen belasten, genieten we nog even liever op de korte termijn van de inkomsten die we binnen harken dankzij de deals van belastingparadijs BV NL.

Deo maakt het niet beter

Het zijn sympathieke antwoorden op de vraag Hoe krijg ik mijn zoon aan de deodorant? (14/3) maar het is een gemiste kans dat de neuropsycholoog niet ook enkele woorden besteedde aan het nut van lichaamsgeuren. Is het wel wenselijk dat een puber chemische geuren gaat gebruiken om eigen geur te overstemmen? Iedereen weet hoe (andere) mensen kunnen stinken. Vooral okselgeur werkt afstotend, maar een sterke deodorantgeur daar bovenop stinkt zeker zo erg. Stank komt niet zozeer van zweet zelf, maar van zweet-consumerende bacteriën die op de huid leven en dus ook in kleding zitten. Het aanleren van goede hygiëne op de puberleeftijd is dus het enige antwoord op onaangename geuren – dagelijks goed afspoelen, schone kleren en drie paar schoenen die afwisselend worden gedragen. Parfums waren vooral nuttig in de stank van voorbije eeuwen, maar ze kunnen wel degelijk ook verstorend werken in onze samenleving.


redacteur ismijnkindwelgezond.nl en kinderarts

Lijst in, hang op

De column van Tommy Wieringa (Gebed, 16/3) over een jonge kwetsbare voetballer verdient het om ingelijst opgehangen te worden in iedere sportkantine, en waarover de jeugdcommissie aan het begin van ieder seizoen een kringgesprek voert met de beoogde jeugdleiders.

Correcties/aanvullingen

Syrië

In de column Met Assad gaat het goed – maar met Syrië helemaal niet (18/3, p. 15) stond dat de schade van de oorlog in Syrië inmiddels ongeveer 400 miljoen dollar bedraagt. Dit moet 400 miljard zijn.