Lange afstanden geschrapt bij Diamond League: ‘Belediging voor de Afrikaanse lopers’

Atletiek De nieuwe opzet van de Diamond League wordt snel en sexy. Het gevolg: geen loopnummers boven de 3 km. In Afrika wordt gerept van een cultuurmoord.

Sifan Hassan bij een 3.000 m in het Tsjechische Ostrava, september 2018. Foto MARTIN DIVISEK/EPA
Sifan Hassan bij een 3.000 m in het Tsjechische Ostrava, september 2018. Foto MARTIN DIVISEK/EPA

„Het is een belediging voor de Afrikaanse lopers.” Atletenmanager en voormalig langeafstandsloper Jos Hermens is glashelder in zijn afkeer van het besluit loopnummers boven de 3.000 meter vanaf 2020 niet meer in het programma van de Diamond League op te nemen.

De wereldatletiekbond IAAF wil vernieuwen, dat begrijpt Hermens, maar hij vindt dat voorzitter Sebastian Coe en de zijnen doorschieten in hun renovatiedrift. Zijn vrees is dat op termijn lange afstanden, zoals de 5.000 en 10.000 meter, volledig van de baan naar de weg verdwijnen. Dus ook bij EK’s en WK’s en vooral de Olympische Spelen, omdat ook binnen het IOC een sterke hang heerst naar meer snelle en sexy disciplines ten koste van traditionele en tijdrovende onderdelen. De tv-stations en jongeren moeten bediend worden.

Het nieuwe format van de Diamond League zal vooral pijn doen bij de Nederlandse langeafstandlopers Sifan Hassan en Susan Krumins. Vanwege verhoogde medaillekansen heeft Hassan juist besloten de 800 en 1.500 meter in te wisselen voor de vijf en de tien, twee afstanden waarop Krumins zich komeetachtig ontwikkelt.

Scheiding der geesten

De toekomstige opzet van de Diamond League heeft binnen Hermens’ kantoor Global Sports Communications tot een scheiding der geesten geleid. Naast Hermens is manager Valentijn Trouw, die Afrikaanse langeafstandslopers begeleidt, allerminst blij met de veranderingen. Ellen van Langen, namens het bureau onder anderen meeting director van de Diamond-Leaguewedstrijd in Sjanghai, ziet vooral voordelen. Als lid van de Diamond League Board is zij ook direct betrokken bij de modernisering.

De Diamond League nieuwe stijl verlaagt het aantal disciplines van 32 naar 24; genderneutraal, wat inhoudt dat zowel mannen als vrouwen dezelfde onderdelen afwerken, met een maximum van zes, verdeeld over twaalf in plaats van veertien wedstrijden. Zo wordt bijvoorbeeld de 100 meter verdeeld in zes wedstrijden voor de mannen en zes voor de vrouwen, verspreid over de twaalf organiserende steden. Overigens wordt later dit jaar bepaald welke twaalf onderdelen in het Diamond League-programma worden opgenomen.

Nog maar één finale

Er moeten meer robbertjes worden uitgevochten, want het aantal Diamond League-wedstrijden wordt van veertien teruggebracht tot twaalf, met niet twee finales – die nu nog in Brussel en Zürich worden gehouden – maar één. Feitelijk bestaat het programma straks uit dertien edities.

Onder druk van tv-stations wordt de duur van een wedstrijd beperkt tot 90 minuten. Graag had de IAAF de organisatoren ook nog een vaste wedstrijddag en een gelijk aanvangstijdstip opgelegd, maar dat stuit op onoverkomelijke, lokale bezwaren.

In de zwaarst getroffen landen Kenia en Ethiopië is verontwaardigd gereageerd op de grens van 3.000 meter voor loopnummers bij Diamond League-wedstrijden. Een woordvoerder van de Ethiopische bond sprak tegen persbureau Reuters van „een moord op onze langeafstandscultuur”.