Walvis sterft met veertig kilo plastic afval in zijn maag

Filippijnen Biologen zeggen nog nooit zo veel plastic in de maag van een zeedier te hebben gevonden. Het dier kon zich daardoor niet meer voeden.

De directeur van het D' Bone Collector Museum in Mabini laat stukken plastic afval zien die in de maag van de walvis zijn gevonden.
De directeur van het D' Bone Collector Museum in Mabini laat stukken plastic afval zien die in de maag van de walvis zijn gevonden. Foto AFP

Bij de Filippijnse kust is zaterdag een walvis door ondervoeding gestorven met veertig kilo aan plastic afval in zijn maag. Volgens biologen is dit een van de ernstige voorbeelden van de plasticvervuiling op zee van de afgelopen jaren. De 4,7 meter lange walvis was vrijdag aangespoeld bij de stad Mabini. 130 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manilla, en liet zich niet weer terug in zee brengen. Het dier was ondervoed, maar kon door het plastic niet eten. Nadat het zaterdag was overleden, ontdekten biologen in zijn maag een enorme hoeveelheid plastic, van boodschappentassen tot verpakkingen voor rijst. (AFP)

Correctie (19 maart 2019): In een eerdere versie van het intro stond dat biologen nog nooit zo veel plastic in de maag van een vis hadden gevonden. Een walvis is geen vis. Het woord is aangepast in ‘zeedier’.