Gesloten liveblog

Teruglezen: het nieuws over de schietpartij in Utrecht

Bij een schietpartij in Utrecht maandagochtend zijn zeker drie doden en vijf gewonden gevallen. De politie heeft één verdachte in beeld. Hij is rond 18.40 uur aangehouden. Het dreigingsniveau voor de provincie is teruggebracht naar 4.

We sluiten het liveblog voor vandaag af

Dit is wat we tot nu toe weten over het schietincident in Utrecht:

 • De politie kreeg rond 10.50 uur verschillende meldingen over een schietincident bij een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht.
 • Hierbij kwamen drie mensen om. Vijf mensen raakten gewond. Drie slachtoffers liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.
 • De schutter wist te ontkomen. De politie opende een klopjacht op de verdachte. Inwoners van Utrecht werd geadviseerd binnen te blijven, het openbaar vervoer reed niet meer en kinderen werden op school gehouden. De NCTV verhoogde het dreigingsniveau voor de provincie Utrecht naar 5, het hoogste niveau.
 • Ook in andere steden werden veiligheidsmaatregelen genomen. Zo kregen moskeeën, stations en sommige publieke gebouwen in onder meer Rotterdam en Den Haag extra beveiliging.
 • Tijdens een persconferentie om 18.00 uur maakte de politie bekend een aanhouding te hebben verricht in verband met de schietpartij. Het ging niet om de hoofdverdachte.
 • De vermoedelijke dader, de 37-jarige Gökmen T., is rond 18.40 uur aangehouden aan de Oudenoord in de wijk Pijlsweerd. Hierna is het dreigingsniveau teruggebracht naar 4. Ook werd het advies om binnen te blijven opgeheven.
 • Over het motief van de dader is nog niets bekendgemaakt. Er is nog veel onduidelijk. De autoriteiten gaan ervan uit dat de schutter alleen handelde maar houden er ook rekening mee dat er meerdere verdachten zijn. Het Openbaar Ministerie sluit een terroristisch motief niet uit. Ook sluit justitie niet uit dat de aanleiding in de relationele sfeer ligt.
 • Premier Mark Rutte zei tijdens een persconferentie dat er "een gevoel van afschuw en ongeloof" heerste "over de verschrikkelijke gebeurtenissen van vandaag". De burgemeester van Utrecht Jan van Zanen (VVD) sprak over "een zwarte dag".
 • In de avond maakte de politie bekend nog een derde aanhouding te hebben verricht. Wat de rol is geweest van de twee arrestanten die niet hoofdverdachte zijn, is vooralsnog onduidelijk.
 • Bijna alle politieke partijen hebben hun campagne twee dagen voor de Provinciale Statenverkiezingen stilgelegd. Alleen Forum voor Democratie besloot een bijeenkomst niet af te zeggen. De verkiezingen woensdag gaan wel gewoon door.

Onduidelijk motief zorgt voor verbale acrobatiek NCTV

Na de schietpartij in Utrecht moet de nieuwe NCTV-chef op grond van weinig informatie beslissen over het dreigingsniveau. Chaotische communicatie volgt.

Lees meer: Onduidelijk motief zorgt voor verbale acrobatiek NCTV

Aanwijzingen in gekaapte Renault leidden tot arrestatie T.

Het waren "aanwijzingen" in de op de Ticherslaan aangetroffen en eerder gekaapte Renault Clio die hebben geleid tot de arrestatie van Gökmen T., meldt de Utrechtse politie. Wat de aanwijzingen zijn geweest, maakt de politie niet bekend.

Vlak voor de schietpartij werd op de Amerikalaan in de wijk Kanaleneiland een auto gekaapt. In de middag vond de politie deze rode Renault Clio een stuk noordelijker in de wijk Ondiep terug. Niet ver van die plek werd Gökmen T. 's avonds gearresteerd.

‘Vader twee middelbare scholieren en 19-jarige vrouw uit Vianen onder dodelijke slachtoffers’

Bij de schietpartij zijn onder andere de vader van twee gymnasiasten en een 19-jarige vrouw uit Vianen omgekomen. Dat melden respectievelijk de regionale televisieomroep RTV Utrecht en het AD.

Het Christelijk Gymnasium Utrecht (CGU) besteedt volgens RTV Utrecht morgen aandacht aan de dood van de vader van twee leerlingen. In een mail van het schoolbestuur aan de ouders zou staan dat leerlingen dinsdag gelegenheid krijgen te praten over de schietpartij en dat alle toetsen de komende dagen zijn komen te vervallen. Het CGU is gevestigd aan de Koningsbergerstraat, op ruim een kilometer afstand van het 24 Oktoberplein, waar de schietpartij plaatsvond.

Een voetbalclub in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn waar een van de slachtoffers trainer was, reageerde met "grote verslagenheid en vol verbijstering" op het nieuws dat een clubgenoot was omgekomen, aldus een online geplaatste verklaring. Dit betreft vermoedelijk hetzelfde slachtoffer als de vader van de twee leerlingen.

Volgens het AD is een van de andere slachtoffers een 19-jarige vrouw. Zij werkte bij een snackbar in Vianen in de provincie Utrecht, die maandag kort na het incident de deuren sloot. Volgens het dagblad komt het personeel van de snackbar dinsdag in een besloten bijeenkomst samen om hun collega te herdenken.

De politie en gemeente Utrecht melden niets over de identiteit van de slachtoffers en willen de mediaberichten niet bevestigen.

Tweede Kamer staat morgen stil bij gebeurtenissen in Utrecht

De Tweede Kamer staat morgen voor aanvang van de vergadering stil bij de aanslag in Christchurch in Nieuw-Zeeland en het schietincident in Utrecht. Dat meldt een woordvoerder aan persbureau ANP. Premier Rutte en Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib zullen rond 14.00 uur het woord voeren. Ook de Eerste Kamer staat morgen stil bij de gebeurtenissen van vandaag.

Ook hangen op overheidsgebouwen morgen alle vlaggen halfstok. "Daartoe heb ik een vlaginstructie uitgevaardigd", zei Rutte tijdens een persconferentie eerder op de avond.

Job Cohen: Nederland is veel minder naïef geworden

Job Cohen was burgemeester van Amsterdam toen Theo van Gogh werd vermoord. Hij bewondert "de rust" waarmee zijn Utrechtse collega Jan van Zanen communiceert.

Lees dit interview met Job Cohen over Jan van Zanen: ‘Nederland is veel minder naïef geworden’

De locaties van de belangrijkste gebeurtenissen in Utrecht vandaag

 • Amerikalaan: Vlak voor de schietpartij wordt in Kanaleneiland een auto gekaapt. Het gaat om een rode Renault Clio. De politie kan nog niet zeggen wie verantwoordelijk is voor de kaping.
 • 24 Oktoberplein: Rond 10.45 uur opent een man in een tram het vuur. Drie mensen komen om het leven. Vijf personen raken gewond, van wie drie in kritieke toestand verkeren. De dader slaat op de vlucht, de politie begint aan een grootscheepse zoekactie naar de schutter.
 • Trumanlaan: Speciale eenheden van de politie doen op verschillende plekken invallen, waaronder in de Trumanlaan vlakbij het 24 Oktoberplein. De straat wordt afgesloten en bewoners mogen hun huis niet uit. Zover bekend wordt niemand aangehouden. De politie wil verder niet inhoudelijk ingaan op de actie.
 • Tichelaarslaan: De gekaapte auto, die mogelijk door de dader is gebruikt om te vluchten, wordt aangetroffen in het noorden van Utrecht. De politie doorzoekt de omgeving.
 • Oudenoord: Rond 18.40 uur wordt de vermoedelijke dader van de schietpartij aangehouden in een woning in het noorden van Utrecht. Het gaat om de 37-jarige Gökmen T. In de wijk, vlakbij waar eerder de gekaapte auto werd gevonden, was de politie al uren aanwezig. Op Twitter-beelden is te zien dat de dader begeleid door zwaarbewapende agenten een zwarte auto in moet stappen en af wordt gevoerd.

Speculatie over achtergrond en motief verdachte

Behalve dat de verdachte een bekende is van justitie, wil het Openbaar Ministerie (OM) niets kwijt over het verleden van Gökmen T. Wel is er onlangs een man met dezelfde naam, woonplaats en leeftijd voorgekomen in een verkrachtingszaak in Utrecht. Of dit om dezelfde Gökmen T. gaat, willen de rechtbank, het OM en de advocaat van de vermoedelijke schutter niet bevestigen. Volgens verschillende media zou T. ook betrokken zijn geweest bij een poging tot doodslag en inbraak.

Het OM houdt rekening met een terroristisch motief, maar sluit eveneens niet uit dat de aanleiding in de relationele sfeer ligt. Het Turkse persbureau AA zegt met familieleden van T. te hebben gesproken. Die beweren dat T. schoot op een familielid in de tram en dat de andere slachtoffers zouden hebben geprobeerd te helpen. Daarover gaan in Utrecht diverse verhalen, die justitie niet bevestigt. Zo zou een van T.´s dodelijke slachtoffers maandag ook slachtoffer zijn in de eerdere verkrachtingszaak.

Erdogan: Turkse inlichtingendienst doet onderzoek

De Turkse inlichtingendienst doet onderzoek naar het motief van de verdachte. Dat heeft president Erdogan laten weten, meldt persbureau Reuters. De inlichtingendiensten onderzoeken of er sprake is van een terroristisch motief of dat de verdachte een ander motief had. In een verklaring laat het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken weten de gebeurtenissen van vandaag "sterk te veroordelen".

Premier Rutte: grote waardering voor aanpak vandaag

Premier Rutte heeft zijn grote waardering uitgesproken voor alle hulpdiensten vandaag tijdens een persconferentie met minister Ferdinand Grapperhaus. Volgens de premier is er nog veel onduidelijkheid over de gebeurtenissen vandaag. "Er zijn veel vragen en geruchten." Grapperhaus zegt dat de mogelijkheid dat er meerdere verdachten bij betrokken zijn geweest, niet wordt uitgesloten. Het motief is niet zeker, vult Rutte aan. Een terroristisch motief sluit hij dus ook niet uit.

Volgens de minister was de dader bekend bij justitie: "Maar ik wil in het belang van het onderzoek daar niet verder op ingaan". Het onderzoek moet volgens de minister niet alleen "grondig", maar ook "onbevooroordeeld" gebeuren.

De verkiezingen woensdag gaan gewoon door, zegt Rutte. Verder wilde hij niet ingaan op de vraag of er dinsdag weer campagne wordt gevoerd. "Ik sta hier niet als VVD'er", zei hij.

Verdachte aangehouden aan de Oudenoord

De politie heeft de verdachte aangehouden tijdens een inval aan de Oudenoord in Utrecht. Dat laat de politie weten. Oudenoord ligt in de wijk Pijlsweerd waar de politie al enige tijd aanwezig was.

Twitter avatar PolitieUtrecht Politie Utrecht De verdachte van betrokkenheid bij de mogelijke aanslag aan het #24oktoberplein is aangehouden tijdens een inval aan de Oudenoord in Utrecht. Het gaat om de man van wie eerder door de politie gegevens en beelden zijn verspreid.

Op Twitter worden beelden gedeeld van de aanhouding.

OV in Utrecht kan weer rijden, beperkte dienstregeling

Het openbaar vervoer in Utrecht kan weer gaan rijden, meldde burgemeester Van Zanen zojuist op de persconferentie. Vervoersbedrijf U-OV laat weten dat het beperkte vorm weer opgestart, maar een normale dienstregeling is helaas nog niet mogelijk. Op de belangrijkste lijnen wordt in beperkte frequentie gereden, maar reizigers moeten rekening houden met "forse extra reistijd en met extra drukte".

Twitter avatar UOV_info U-OV Beperkt vervoer wordt weer opgestart op de belangrijkste lijnen. Kijk of jouw lijn rijdt op https://t.co/lPhXqCfMdF, maar houdt rekening met extra reistijd en drukte. Zoek indien mogelijk alternatief vervoer.

NCTV: dreigingniveau Utrecht terug naar niveau 4

Het dreigingsniveau voor de provincie Utrecht is teruggebracht naar niveau vier omdat de hoofdverdachte van de schietpartij is aangehouden. Dat meldt de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) op Twitter.

Twitter avatar PJAalbersberg PJ Aalbersberg NCTV De NCTV brengt het dreigingsniveau voor de provincie #Utrecht terug naar niveau 4. Aanleiding is de aanhouding van de hoofdverdachte van de schietpartij. Hiermee staat het dreigingsniveau in heel Nederland weer op 4.

Eerder zei de NCTV nog dat het dreigingsniveau in de provincie Utrecht zeker tot 22.00 uur van kracht zou blijven.

Verdachte is zojuist aangehouden

De politie laat aan het eind van de persconferentie plotseling weten dat de verdachte zojuist is aangehouden. Het gaat om de 37-jarige Gökmen T. Vragen over de aanhouding wilden de politie en de burgemeester niet beantwoorden. Het is niet bekend gemaakt waar hij is opgepakt.

Twitter avatar PolitieUtrecht Politie Utrecht Zoals zojuist gemeld in de persconferentie: Zojuist heeft de politie een man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de mogelijke aanslag vanmorgen aan het #24oktoberplein in #Utrecht.

Op meerdere plekken in het land heeft de politie vandaag onderzoek verricht.

Verdachte was bekende van justitie

Volgens Rutger Jeuken van het Openbaar Ministerie worden er "op verschillende plekken" in Nederland invallen gedaan. Daarmee hoopt justitie Gökmen T. te vinden. De verdachte is "een bekende van justitie". Jeuken sluit een daad in relationele sfeer niet uit, maar houdt nog altijd rekening met een mogelijke terreurdaad. De politie wil niet zeggen of hij op de terreurlijst stond.

Verder noemde hij het verspreiden van de foto van de verdachte eerder op de dag een "vrij vergaande maatregel", die justitie gezien de ernst van de daad noodzakelijk achtte. Of er verder nog anderen verdachten zijn moet nog blijken.

Politie heeft aanhouding gedaan, verdachte is nog op de vlucht

"Een zwarte dag voor onze stad, voor Utrecht, voor de Utrechtse gemeenschap", noemt burgemeester Van Zanen de schietpartij maandag. "Nietsvermoedende en onschuldige mensen in de tram onderweg naar school, werk of andere bezigheden, werden onder vuur genomen." Ook sprak de burgemeester zijn waardering uit voor alle hulpdiensten. "In antwoord op dit vreselijke geweld houden we elkaar vast, en steunen we diegenen die treuren."

De politie zoekt nog altijd naar de verdachte. "We doen er alles aan om hem in de kraag te vatten", aldus Van Zanen. Volgens de politie is er wel iemand aangehouden. Hij zei daarbij niet hoe deze persoon verband houdt met het schietincident eerder op de dag.

De burgemeester benadrukt dat "het nog niet is afgelopen". "Nog lang niet alles is duidelijk."

Persconferentie begint

De persconferentie was iets vertraagd maar staat op het punt te beginnen.

Verkiezingscampagne wordt niet vaak stilgelegd

Twee dagen voor de Provinciale Statenverkiezingen is de campagne stilgelegd. Ook het verkiezingsdebat dat EenVandaag zou uitzenden, is afgelast. Alleen een geplande bijeenkomst van Forum voor Democratie gaat maandagavond door. Of het slotdebat bij de NOS dinsdagavond wel doorgaat is nog niet bekend.

Het kwam slechts een paar keer eerder voor in de Nederlandse parlementaire geschiedenis dat de verkiezingscampagne werd stilgelegd. Zo gebeurde dat na de moord op Pim Fortuyn in 2002 en na de Molukse treinkaping bij De Punt in 1977.

Lees hier meer: Stilleggen campagne komt niet vaak voor

Openbaar vervoer in Utrecht ligt nog stil

Vervoerder U-OV laat aan NRC weten dat er nog geen bussen en trams rijden in Utrecht. In samenspraak met de driehoek werd het openbaar vervoer vanmiddag rond 13.00 uur stilgelegd. Het is nog niet duidelijk wanneer er weer vervoer in de stad mogelijk is. U-OV hoopt vanavond weer enkele belangrijke buslijnen te kunnen laten rijden, maar het zal dan om “zeer beperkt” vervoer gaan.

Met name op de Uithof wachten veel mensen op vervoer naar huis, laat een woordvoerder weten. Wanneer het transport in Utrecht weer wordt hervat, heeft vervoer van en naar de Uithof en naar het Utrecht Centraal prioriteit. De vervoerder hoopt later vandaag bussen om het kwartier en half uur te laten rijden, maar dit is afhankelijk van de autoriteiten.

De situatie op het spoor rondom Utrecht is goed, laat NS weten.

Dreigingsniveau tot zeker 22.00 uur op 5

Het dreigingsniveau voor de provincie Utrecht blijft tot zeker 22.00 uur vanavond op 5, het hoogste niveau. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) is de reden dat de dader nog voortvluchtig is. Bovendien wil de NCTV de "alertheid" bij het publiek hoog houden. Eerder verhoogde de NCTV het dreigingsniveau tot zeker 18.00 uur. Voor de rest van Nederland blijft het dreigingsniveau staan op 4.

Twitter avatar PJAalbersberg PJ Aalbersberg NCTV Dreigingsniveau provincie #utrecht blijft op 5, tot in ieder geval 22 uur vnv. Reden is dat dader nog voortvluchtig is, en om alertheid publiek hoog te houden. Terroristisch motief kan nog niet worden uitgesloten.

Verder laat de NCTV weten dat over het motief "niet meer informatie" bekend is. Een terroristisch motief wordt nog niet uitgesloten.

DSI: de zwaarste eenheid die de overheid kan inzetten

In Utrecht werd vandaag de Dienst Speciale Interventies (DSI) ingezet. Deze dienst wordt ingeschakeld bij grof geweld of mogelijk terrorisme.

Lees meer over de DSI: Dit is de zwaarste eenheid die de overheid kan inzetten

Rijkswaterstaat: mijd snelwegen rond Utrecht

Rijkswaterstaat roept automobilisten op snelwegen rond Utrecht zoveel mogelijk te mijden. Verschillende toegangswegen naar de stad zijn dicht als gevolg van het schietincident. "De verwachting is dat dit op de snelwegen rond Utrecht veel hinder tijdens de avondspits gaat opleveren", aldus Rijkswaterstaat. Ook zijn twee rijstroken afgesloten om hulpdiensten de ruimte te geven.

Twitter avatar RWSverkeersinfo Rijkswaterstaat Verkeersinformatie 📽 | De situatie in Utrecht heeft ook zijn weerslag op de #avondspits. Advies: mijd Utrecht zoveel mogelijk en blijf actuele info volgen. Details in onze #verkeersverwachting 👇 https://t.co/rkBWaccD05

Persconferentie om 18.00 uur

De gemeente, politie en justitie (de driehoek) geven om 18.00 uur vanavond een gezamenlijke persconferentie. Deze vindt plaats op de brandweerkazerne aan de Belcampostraat 10 in Leidsche Rijn.

Twitter avatar GemeenteUtrecht Gemeente Utrecht Politie, Openbaar Ministerie en burgemeester (driehoek) geven om 18.00 uur een persconferentie op de Belcampostraat 10 (brandweerkazerne) n.a.v. het schietincident #24oktoberplein

Aantal gewonden naar beneden bijgesteld: vijf slachtoffers

De politie heeft aantal gewonden naar beneden bijgesteld. Het gaat om vijf gewonden. Eerder liet de politie weten dat er negen mensen gewond waren geraakt.

Twitter avatar PolitieUtrecht Politie Utrecht Het aantal gewonden is zojuist naar beneden bijgesteld. Het gaat om 5 gewonden in plaats van de eerder genoemde 9. Het aantal overledenen is op dit moment onveranderd. https://t.co/9tStbq1f0B

Ondertussen is er nog niets bekend gemaakt over een mogelijk motief van de verdachte. De politie doet nog onderzoek en laat weten "op dit moment nog niets" uit te sluiten.

Kromhout Kazerne tijdelijk afgesloten

De Kromhout Kazerne in Utrecht is in verband met het incident in Utrecht vanmiddag gesloten. Dat bevestigt een woordvoerder van Defensie aan NRC. Of er sprake was van directe dreiging, wil Defensie niet zeggen. Mogelijk wordt de kazerne mogelijk later vandaag vrijgegeven, maar dit is nog niet zeker. In de Kromhout Kazerne is onder meer het hoofdkwartier van de Koninklijke Landmacht gevestigd.

Advies om binnen te blijven opgeheven

Het advies in Utrecht om binnen te blijven is opgeheven. Dat meldt de gemeente Utrecht via Twitter. "Blijf wel alert", zegt de burgemeester Jan van Zanen in de verklaring.

Volgens Van Zanen werd het advies gegeven omdat er vanuit werd gegaan dat op meerdere plekken een schietincident zou hebben plaatsgevonden, "maar dat blijkt niet het geval, voor zover we weten". De politie heeft een verdachte in beeld, aldus Van Zanen. "Daar wordt naar gezocht. Hij is nog niet binnen." De burgemeester sluit niet uit dat er meerdere verdachten kunnen zijn.

Twitter avatar GemeenteUtrecht Gemeente Utrecht Update: advies om binnen te blijven is opgeheven. https://t.co/Pl4fwI3mDt

Internationale reacties op gebeurtenissen in Utrecht

De schietpartij in Utrecht houdt de gemoederen wereldwijd bezig. Zo hebben hooggeplaatste Europese politici gereageerd. Jean-Claude Juncker, de president van de Europese Commissie, zegt "in deze moeilijke periode zij aan zij te staan met Nederland en haar inwoners". Ook Antonio Tajani, de president van het Europees Parlement, betuigt zijn medeleven aan de nabestaanden van de slachtoffers. "Europa moet eensgezind zijn als het gaat om geweld een aanvallen op onze burgers."

Twitter avatar JunckerEU Jean-Claude Juncker I have just spoken with @markrutte to get an update of the situation in #Utrecht. The #EU stands side by side with the #Netherlands and its people during these difficult times. My thoughts are with the wounded and their families.

Ook media uit alle windstreken besteden aandacht aan het incident. Sommige media, waaronder CNN en The Independent hebben zelfs een liveblog geopend.

Vondst verdachte koffer in Den Haag blijkt loos alarm

De onbeheerde koffer die werd aangetroffen op Het Plein in Den Haag bleek leeg te zijn, laat de politie weten. De politie had uit voorzorg Het Plein ontruimd.

Twitter avatar POL_DenHaag Politie Den Haag eo De koffer bleek leeg te zijn. Het plein wordt weer vrijgegeven. https://t.co/FJCjhBWxFs

We kregen een melding van een onbeheerde koffer op het #Plein in #DenHaag. Uit voorzorg is het Plein ontruimd. We onderzoeken de situatie. Meer informatie volgt.

— Politie Den Haag eo (@POL_DenHaag) March 18, 2019

UMC en Wilhelmina Kinderziekenhuis extra beveiligd

Het crisisteam van het UMC adviseert artsen, bezoekers en medewerkers van het UMC Utrecht en het aangrenzende Wilhelmina Kinderziekenhuis binnen te blijven. Patiëntenafspraken in alle drie de ziekenhuizen zijn maandag geannuleerd. Het verlaten van de gebouwen is wel mogelijk, maar gebeurt onder toezicht van beveiliging. Ook bij het naar binnen gaan kan bezoekers gevraagd worden om legitimatie. Het UMC wil niet zeggen hoeveel slachtoffers er nu behandeld worden. Ook bezoekers van de Uithof, aangrenzend aan het UMC, moeten zich legitimeren voor zij naar binnen mogen.

Speciale eenheden nog bezig op Trumanlaan

Speciale eenheden van de politie zijn nog altijd bezig op de Trumanlaan in Utrecht, melden NRC-verslaggevers ter plaatse. Met een drone worden flats onderzocht en een specifiek pand wordt in de gaten gehouden. Meerdere bewoners zeggen dat ze het betreffende flatgebouw niet naar binnen mogen. Ook is een slot weggezaagd. De Trumanlaan is verder afgesloten.

De politie heeft inmiddels ook bevestigd dat er drie doden en negen gewonden zijn gevallen bij de schietpartij op de 24 Oktoberplein.

Koninklijk paar: geweldsdaden als deze zijn volstrekt onacceptabel

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben hun medeleven betuigd met de slachtoffers van de schietpartij en hun familie. Het voorval doet het koninklijk paar "groot verdriet", is te lezen in eens verklaring:

"Geweldsdaden als deze zijn volstrekt onacceptabel. Laten wij samen eensgezind op de bres staan voor een samenleving waarin mensen zich veilig kunnen voelen en waarin vrijheid en verdraagzaamheid de boventoon voeren."

Willem-Alexander en Máxima spreken hun dank uit aan de hulpverleners. "In gedachten zijn wij bij de inwoners van Utrecht."

Plein bij Tweede Kamer ontruimd na vondst verdacht koffertje

In Den Haag is Het Plein bij de Tweede Kamer uit voorzorg ontruimd na de vondst van een "onbeheerde koffer", aldus de politie in een reactie tegen NRC. Er wordt onderzoek gedaan en de politie kan nog niet zeggen of de vondst verband houdt met de situatie in Utrecht.

Onduidelijk wanneer kinderen naar huis mogen, gemeente adviseert iedereen binnen te blijven

De situatie op veel scholen en crèches in en rondom Utrecht is onduidelijk. Vooralsnog adviseert de gemeente iedereen in Utrecht om binnen te blijven, maar enkele scholen laten weten dat kinderen inmiddels wel opgehaald kunnen worden. Wijkagenten deden eerder vanmiddag langs verschillende basisscholen een ronde, zo laat de scholenkoepel SPO Utrecht weten.

Niet alleen in Utrecht nemen scholen voorzorgsmaatregelen. Scholieren van het Van Lodenstijn College in Amersfoort die via of naar Utrecht moeten reizen, mogen bijvoorbeeld nog niet naar huis.

Ooggetuige over schietincident: gelukkig ging de deur van de tram open

Radio 1 sprak met een ooggetuige die zich in het voorste deel van de tram bevond tijdens het schietincident. In eerste instantie dacht de getuige aan een ongeluk toen de tram plotseling stopte. Hij zag een vrouwelijk slachtoffer liggen die door omstanders werd weggesleept. "Daarna zag ik een man met een getrokken pistool er achteraan lopen", zegt hij. "Toen dacht ik 'wegwezen' en gelukkig ging de deur van de tram open." Eenmaal buiten hoorde hij schoten, vertelt hij. "Toen ben ik hard gaan rennen."

Hij heeft het gezicht van de dader niet gezien, "hij had een jack aan". Wel zag hij dat de man een pistool bij zich had "met een loop die hij omhoog richtte". Hij noemt de gebeurtenissen "surreëel".

'Leek of de man met het pistool doelgericht op iemand af liep.' Ooggetuige vertelt over schietincident #Utrecht: pic.twitter.com/b8nYp6xoA0

— NPO Radio 1 (@NPORadio1) March 18, 2019

Politie: auto gekaapt vlak voor schietincident

Vlak voor het schietincident op de 24 Oktoberplein in Utrecht maandagochtend is volgens de politie vlakbij een auto gekaapt. Het gaat om een rode Renault Clio die werd buitgemaakt aan de Amerikalaan. Later is het voertuig aangetroffen aan de Tichelaarslaan. De politie zegt niet op wat voor manier het incident in verband staat met de schietpartij.

Vlak voor het schietincident aan het #24oktoberplein in #Utrecht is aan de Amerikalaan bij een carjacking een rode Renault Clio buitgemaakt. De betreffende auto is later aangetroffen aan de Tichelaarslaan. 1/2

— Politie Utrecht (@PolitieUtrecht) March 18, 2019

Burgemeester Utrecht: drie doden, negen gewonden

Bij de schietpartij in Utrecht zijn drie doden gevallen. Dat heeft de burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen, bekendgemaakt. Daarnaast zijn negen personen gewond geraakt, drie zijn er ernstig aan toe. De dader is nog steeds voortvluchtig. De burgemeester gaat uit van een terroristisch motief.

Burgemeester Jan van Zanen reageert op het schietincident eerder vandaag pic.twitter.com/PzI6t2tPtX

— Gemeente Utrecht (@GemeenteUtrecht) March 18, 2019

Rutte: gewonden en mogelijk doden bij aanslag in Utrecht

“Ons land is opgeschrikt door een aanslag in Utrecht”, zei premier Mark Rutte vanmiddag tijdens een persconferentie met minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zojuist. Hij zei dat niet uitgesloten kan worden dat sprake is van een terroristische daad. Dit "geweld heeft onschuldige mensen hard geraakt", aldus Rutte. Er zijn volgens de premier meerdere gewonden en mogelijk doden gevallen.

"Een daad van terreur is een aanval op onze beschaving. Op onze tolerante en open samenleving. Mocht dit inderdaad een terreurdaad blijken, dan past daarop maar één antwoord. En dat antwoord is dat onze rechtsstaat, onze democratie sterker is dan terrorisme en geweld", zo zei de premier.

Minister Grapperhaus herhaalde dat het dreigingsniveau in de provincie Utrecht is verhoogd naar vijf, het hoogst mogelijke niveau. Voor de rest van het land is er geen reden om het dreigingsniveau te verhogen.

Rutte en Grapperhaus spraken de pers toe na afloop van een bijeenkomst van de zogenoemde Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (Mccb). De premier en de minister beantwoordden geen vragen. Om 17.00 uur volgt er een nieuw overleg, waarbij ook minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat aanwezig zijn.

Hulpverleners op de plek van de schietpartij in Utrecht. Foto Ricardo Smit/ANP

Dit is wat we tot nu toe weten over de situatie in Utrecht.

 • Rond 10.45 uur is er geschoten in een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht.
 • Er zijn meerdere mensen gewond geraakt, sommigen zijn zwaargewond. Het is nog niet duidelijk om hoeveel gewonden het gaat. Volgens een politiewoordvoerder is er mogelijk een dode gevallen.
 • De schutter is voortvluchtig. De politie gaat vooralsnog uit van één dader en zoekt naar een 37-jarige man, Gökmen T. Of de in Turkije geboren T. ook de schutter was, is niet duidelijk.
 • De politie en de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) sluiten een terroristisch motief niet uit. Het dreigingsniveau voor Utrecht is verhoogd naar het hoogste niveau.

Correctie (18 maart 2019): De politie zei eerder op zoek te zijn naar Gökman T. De voornaam van de man is echter Gökmen. Dat is gecorrigeerd.

Politie zoekt naar 37-jarige man

De politie heeft burgers opgeroepen uit te kijken naar de 37-jarige Gökmen T. De in Turkije geboren T. zou betrokken zijn geweest bij de schietpartij van vanochtend in de tram. Of hij ook als schutter gezien wordt, is onduidelijk. De politie roept op Twitter op om de man niet zelf te benaderen.

Verwarring na persconferentie NCTV

De persconferentie van NCTV-chef Pieter-Jaap Aalbersberg zaaide vooral verwarring. Aalbersberg zei dat er op meerdere locaties in Utrecht is geschoten. De woordvoerder van Aalbersberg slikte die woorden zojuist min of meer in, door te verwijzen naar de woordvoering van de Utrechtse politie. Daar heeft men het over één locatie.

Om half drie volgt een persconferentie van onder meer premier Mark Rutte en minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus.

'Enkele slachtoffers schietpartij Utrecht zwaargewond'

Enkele van de slachtoffers zijn zwaargewond, zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP. Alle gewonden zijn inmiddels overgebracht naar het ziekenhuis. De politie heeft nog niet bekendgemaakt hoeveel mensen in totaal gewond zijn geraakt en of er doden zijn gevallen.

Utrechts ov voorlopig stilgelegd

Vervoersbedrijf U-OV heeft tot nader order het gehele openbaar vervoer in de stad Utrecht stilgelegd. Het is nog onbekend tot wanneer dat zal duren. Op Utrecht Centraal, het grootste treinstation van Nederland, vertrekken en arriveren nog treinen. Het hoofdkantoor van NS staat in Utrecht.

I.v.m. verhoogd dreigingsniveau wordt het OV in Utrecht stilgelegd. Meer info: https://t.co/lPhXqCfMdF

— U-OV (@UOV_info) March 18, 2019

Forum voor Democratie laat als enige campagnebijeenkomst doorgaan

Forum voor Democratie laat een campagnebijeenkomst die maandagavond gepland staat in het Kurhaus in Scheveningen gewoon doorgaan. Dat heeft partijleider Thierry Baudet laten weten op Twitter. Hoewel Baudet "geschokt" is door de gebeurtenissen in Utrecht, is het volgens Baudet "juist nu essentieel om samen te komen en met elkaar te spreken over de toekomst van ons land".

Twitter avatar thierrybaudet Thierry Baudet Geschokt door de gebeurtenissen in Utrecht. Juist nu is het essentieel om samen te komen en met elkaar te spreken over de toekomst van ons land. Daarom hebben @THiddema en ik besloten om onze bijeenkomst in het Kurhaus vanavond wél te laten doorgaan. https://t.co/r9flozOyG0 #FVD

Alle andere politieke partijen hebben eerder gezegd de campagne op te schorten.

Persverklaring Rutte en Grapperhaus om 14.30 uur

Premier Mark Rutte en minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid komen rond 14.30 uur met een "korte reactie" op de schietpartij in Utrecht. Die verklaring volgt op een bijeenkomst van de zogenoemde Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb), een overleg tussen "de meest betrokken ministers".

Eerder op de dag gaf de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid al een persconferentie. Hij gaf daarin een toelichting op het besluit om het dreigingsniveau in de provincie Utrecht verhogen naar vijf, het hoogste niveau. Nieuws kon hij op dat moment nog niet melden. Het Utrechtse gemeentebestuur, justitie en de politie (verenigd in de zogenoemde driehoek) hebben nog geen persconferentie gehouden.

Premier België: we staan paraat om te helpen

De premier van België Charles Michel heeft via Twitter zijn steun betuigd aan Nederland naar aanleiding van het schietincident in Utrecht. “We staan paraat om te helpen waar we kunnen”, zo schrijft hij.

Onze gedachten zijn bij onze Nederlandse vrienden. Onze diensten zijn waakzaam en volgen de situatie in #Utrecht op de voet. We staan paraat om te helpen waar we kunnen.

— Charles Michel (@CharlesMichel) March 18, 2019

Haagse fractievoorzitters leven mee, leggen campagne stil

De fractievoorzitters van de politieke partijen in de Tweede Kamer betuigen op Twitter hun medeleven met de slachtoffers van de schietpartij in Utrecht. Alle partijen schorten hun campagneactiviteiten vandaag op. Het EenVandaag-partijleidersdebat op de Erasmus Universiteit in Rotterdam gaat niet door, net als een debat in de Tweede Kamer over de Europese top van later deze week. De linkse partijleiders gaan in verband met het incident ook niet naar de pensioenmanifestatie in Rotterdam.

Denk-fractievoorzitter Tunahan Kuzu, die dit weekend nog op campagne was in de wijk waar de schietpartij plaatsvond (Kanaleneiland), twittert: "Laten we de kalmte bewaren en waakzaam blijven." PVV-leider Wilders vindt het "terecht dat de campagne onder deze omstandigheden is stilgelegd". Henk Krol (50Plus) schrijft: "Alle aandacht moet nu uitgaan naar dit drama. Laten we elkaar vasthouden en steunen." Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) twittert: "we zullen nooit capituleren voor geweld".

Politie roept op om beelden van schietincident te delen

De politie heeft getuigen en omstanders opgeroepen om beelden te delen van het schietincident in Utrecht maandagochtend. "Vooralsnog wordt rekening gehouden met meerdere scenario’s, waaronder ook de mogelijkheid van een terroristische aanslag."

Heeft u beelden van het incident aan het #24oktoberplein in #Utrecht? U kunt uw beelden uploaden via deze link: https://t.co/vAn5KzeikQ

— Politie Utrecht (@PolitieUtrecht) March 18, 2019

Speciaal telefoonnummer UMC Utrecht

Het UMC Utrecht heeft een speciaal telefoonnummer ingesteld voor informatie over eventuele slachtoffers. Het ziekenhuis is te bereiken op 088 - 756 99 88.

Twitter avatar UMCUtrecht UMC Utrecht Er is een speciaal telefoonnummer voor verwanten van eventuele slachtoffers ingesteld: 088 - 756 99 88.

NRC-redacteur Carola Houtekamer is bij het ziekenhuis, waar al familieleden van slachtoffers aankomen. Ze worden door het personeel naar de stilteruimte gebracht. Een vrouw loopt luid huilend door de gangen. "Mijn kind neemt altijd de telefoon op, maar nu niet."

Inwoners Utrecht wordt geadviseerd om binnen te blijven

In Utrecht wordt mensen geadviseerd binnen te blijven, nieuwe incidenten kunnen niet worden uitgesloten. Dat heeft de driehoek van de stad (gemeente, politie en OM) besloten. De dader is nog voortvluchtig.

Twitter avatar GemeenteUtrecht Gemeente Utrecht Nav het schietincident van het 24 Oktoberplein adviseert de gemeente Utrecht, de politie en het OM (driehoek) iedereen in Utrecht binnen te blijven tot er meer bekend is. Nieuwe incidenten worden niet uitgesloten. De politie is op dit moment nog op zoek naar de dader.

Ook verscherpt politietoezicht op moskeeën Rotterdam, Den Haag

In de gemeente Den Haag is de politie maandag extra zichtbaar aanwezig op straat, met speciale aandacht voor de veiligheid van het Binnenhof, moskeeën en ministeries in de stad. Hetzelfde geldt voor Rotterdam, waar de politie in het bijzonder toezicht houdt op stations en islamitische gebedshuizen. Een woordvoerder van de politie in Amsterdam zegt dat men daar extra alert is naar aanleiding van de situatie in Utrecht. Waar die alertheid zich op concentreert wil hij niet zeggen.

Voorzitter van de Landelijke Raad van Marokkaanse Moskeeën Saïd Bouharrou zegt zich ernstige zorgen te maken over de situatie. In overleg met de politie heeft de Raad de moskeeën in Utrecht geadviseerd gesloten te blijven. Mogelijk zal de Raad later op maandag ook moskeeën in andere steden oproepen de deuren te sluiten.

“Zolang de dader vrij rondloopt moeten we er rekening mee houden dat hij zich behoorlijk kan verplaatsen. We hebben contact met de politie en de NCTV en volgen de situatie nauwlettend.”

Politie ontruimt Trumanlaan

Volgens NRC-journalist Lamyae Aharouay is er nog steeds veel politie aanwezig in de Trumanlaan. Het is niet duidelijk of er nog een inval wordt voorbereid. De politie wil nog geen uitspraken doen over de actie.

Persconferentie NCTV: toedracht nog onduidelijk

De toedracht van de schietpartij is nog altijd onduidelijk en de dader is nog voortvluchtig. Dat is maandagmiddag bekendgemaakt tijdens een persconferentie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Volgens de NCTV is er nog altijd veel onduidelijkheid. Zo ook over de vraag of er op meer plekken is geschoten.

De dader is nog voortvluchtig. Alle prioriteiten zijn erop gericht om de dader op te sporen. Eerder op de dag verhoogde de NCTV het dreigingsniveau voor de provincie Utrecht tot 18.00 uur naar het hoogste niveau vijf. De reden is dat de hulpdiensten op die manier beter georganiseerd worden. Bovendien: "Het is goed dat burgers alert blijven" in de provincie, aldus Aalbersberg.

De aanval droeg volgens de coördinator “alle kenmerken van een terroristische aanslag”. Voor de rest van het land blijft niveau vier gehandhaafd, het één na hoogste niveau.

Op dit moment “te onzeker” om iets te zeggen over de slachtoffers, zegt NCTv. Er zijn meerdere slachtoffers te betreuren, zegt Aalbersberg. De opsporing richt zich op één dader #schietpartij #utrecht @nrc

— Barbara Rijlaarsdam (@B_Rijlaarsdam) March 18, 2019

Moskeeën in Utrecht uit voorzorg gesloten

Alle moskeeën in Utrecht hebben hun deuren uit voorzorg gesloten. Dat meldt een woordvoerder van de Ulu Moskee aan persbureau ANP. De moskee wordt beveiligd door de politie.

Website ikbenveilig.nl van Rode Kruis open

Het Rode Kruis heeft een pagina beschikbaar gemaakt waarop mensen kunnen aangeven of ze veilig zijn. De site is hier te vinden.

https://t.co/m0sAAcNQND staat open in verband met de #utrechtshooting. Ben je in #Utrecht? Meld je nu veilig via https://t.co/3V0mtKtAtM.

— Rode Kruis (@RodeKruis) March 18, 2019

Studenten UU en Hogeschool Utrecht moeten binnen blijven

Op studentencampus de Uithof hebben de Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht BHV'ers bij de uitgangen van gebouwen geposteerd, om studenten te adviseren voorlopig binnen te blijven. Dit op verzoek van de wijkagent in het gebied, zegt een woordvoerder van de universiteit. Of die maatregel wordt doorgevoerd voor gebouwen in de binnenstad kon ze nog niet zeggen. Op de Uithof bevindt zich het Utrecht Medisch Centrum, waar een calamiteitenhospitaal is geopend.

Beelden van de plek van de schietpartij

Dreigingsniveau naar hoogste niveau, wat betekent dat?

Terreurbestrijder NCTV heeft het dreigingsniveau naar het hoogste niveau gebracht (5). Dat betekent: "een terroristische aanslag is op handen."

De verhoging is heel uitzonderlijk, al worden er twee belangrijke beperkingen aangegeven: het is een tijdelijke verhoging (tot 18.00 uur vanavond) en beperkt tot de provincie Utrecht. De schietpartij in Utrecht heeft "vooralsnog alle kenmerken van een terroristische aanslag," meldt de NCTV ook. De beperking tot de provincie Utrecht zou kunnen betekenen dat er momenteel geen rekening wordt gehouden door de terreurbestrijder met incidenten elders in het land.

Het dreigingsniveau staat al jaren op niveau 4 (de kans op een aanslag is reëel), ook na de aanslagen in Brussel en Parijs. De verhoging naar niveau 5 geeft de ernst van de situatie aan. Het is niet alleen een signaal naar het publiek, maar ook naar overheidsinstanties (gemeenten, politie) die mensen en middelen beschikbaar moeten stellen om de dader(s) te pakken en gewonden op te vangen.

Om 13.15 uur geeft NCTV-chef Aalbersberg nadere uitleg over de verhoging van het dreigingsniveau.

Het UMC opent een calamiteitenhospitaal, maar wat is dat?

De gewonden van de schietpartij worden overgebracht naar het zogenoemde calamiteitenhospitaal van het UMC in Utrecht. De eerste gewonden zijn daar al aangekomen, meldt het UMC.

Het calamiteitenhospitaal kan geopend worden als zich ergens in het land een groot incident voordoet, laat woordvoerder Eric Trinthamer weten.

Het hospitaal is gevestigd in het gewone ziekenhuis, maar is voorzien van alle faciliteiten. Het hospitaal heeft operatiekamers, bedden waar zorg van intensive care tot medium care verleend kan worden en hartbewaking. “Alles wat in een normaal ziekenhuis ook kan, maar dan op een klein oppervlak”, aldus Trinthamer. De afdeling is bedoeld voor slachtoffers met zeer ernstige verwondingen “tot schaafwonden”. Er staan tweehonderd bedden.

Een van de redenen om een dergelijk hospitaal in te richten is dat zo voorkomen wordt dat de slachtoffers over meerdere ziekenhuis verspreid zijn en zoek kunnen raken. Bovendien kan betere hulp verleend worden als er een groot aantal slachtoffers binnenkomt met vergelijkbare verwondingen. Dit voorkomt dat de gewone eerstehulpafdelingen van ziekenhuizen overspoeld raken. Ook de naasten van slachtoffers worden er opgevangen.

Het Calamiteitenhospitaal is een samenwerking van het ziekenhuis met Defensie.

Campagnes voor de verkiezingen opgeschort

In verband met de schietpartij in Utrecht zijn de campagnes voor de Provinciale Statenverkiezingen tot op heden opgeschort. Het verkiezingsdebat bij EenVandaag van maandagavond gaat niet door.

Mogelijke politie-inval in Kanaleneiland

Speciale eenheden van de politie hebben maandagmiddag een actie uitgevoerd aan de Trumanlaan in Utrecht. De plek ligt een paar honderd meter van het 24 Oktoberplein waar eerder op de dag een schietpartij heeft plaatsgevonden. Volgens NRC-verslaggever Marc Hijink traden de zwaarbewapende eenheden vermoedelijk een flat binnen. Inmiddels zijn ze weer naar buiten gekomen, het is onduidelijk wat er precies is gebeurd. Politiebewaking is nog wel aanwezig.

Bewoners van de Trumanlaan moeten binnenblijven en pers wordt op afstand gehouden.

Speciale eenheden van de politie op de Trumanlaan in Utrecht maandag. Foto Marc Hijink

Politie: blijf uit de buurt van incident

De politie roept via Twitter iedereen op om uit de buurt van het 24 Oktoberplein te blijven.

Kom niet in de buurt van de plaats van het incident. We zijn met man en macht aan het werk, voor en achter de schermen. #24oktoberplein #utrecht

— Politie Utrecht (@PolitieUtrecht) March 18, 2019

Scholen wordt geadviseerd de deuren dicht te houden, aldus de politie.

Reactie burgemeester Utrecht

De burgemeester van Utrecht Jan van Zanen heeft zojuist gereageerd. In een verklaring gepubliceerd op de website van de gemeente schrijft hij "in nauw contact met politie en openbaar ministerie" te staan. De driehoek zoekt gezamenlijk naar "diegene die verantwoordelijk is".

"Het belangrijkste op dit moment is het verzorgen van de gewonden en het onderzoek naar de toedracht van het incident. We sluiten niets uit, ook een terroristische aanslag niet."

Ook betuigt Van Zanen zijn medeleven aan de slachtoffers en hun naasten.

Publiekslijn voor vragen

De politie heeft zojuist een informatielijn ingesteld voor publieksvragen. Het telefoonnummer is hier te vinden.

Dreigingsniveau Utrecht naar hoogste niveau

De NCTV heeft het dreigingsniveau voor de provincie Utrecht verhoogd naar niveau 5, het hoogste niveau. Dat duurt tot in ieder geval 18.00 uur. "De schietpartij in Utrecht heeft vooralsnog alle kenmerken van een terroristische aanslag", aldus de NCTV. Bovendien "is de dader nog voortvluchtig".

Twitter avatar PJAalbersberg PJ Aalbersberg NCTV Dreigingsniveau omhoog naar 5, uitsluitend voor provincie #utrecht tot 18 uur. Dader nog voortvluchtig. Terroristisch motief niet uitgesloten. Volg aanwijzingen lokale autoriteiten

Pensioenactie Malieveld afgelast

De pensioenactie die vanmiddag zou plaatsvinden op het Malieveld in Den Haag is afgelast, melden de politiebonden NPB en ACP. Veel politie-eenheden die aanwezig zouden zijn, moeten beschikbaar zijn na het schietincident. Ook zijn er acties onderbroken van politieauto's die met 66 kilometer per uur over de snelweg reden, uit protest tegen de verhoging van de AOW-leeftijd.

Op acht andere plekken in het land zijn ook pensioendemonstraties. Een woordvoerder van de FNV zegt dat de vakbonden zich nog "beraden" of al die acties door kunnen gaan.

Extra politietoezicht andere steden

Vanwege de schietpartij in Utrecht is ook in andere grote steden extra politietoezicht. Zo is in Rotterdam meer politie bij stations en moskeeën aanwezig.

Twitter avatar Politie_Rdam Politie Rotterdam eo In verband met de ontwikkelingen in #Utrecht #24oktoberplein is er binnen de eenheid Rotterdam uit voorzorg extra toezicht op stations en bij moskeeën.

Ook op en rond het Binnenhof in Den Haag laat de marechaussee zich nadrukkelijker zien. De agenten dragen ook, anders dan normaal, zichtbaar hun automatische wapens.

Rutte breekt coalitieoverleg af, maakt zich 'grote zorgen'

In politiek Den Haag is het coalitieoverleg naar aanleiding van de schietpartij onderbroken. Premier Mark Rutte is teruggegaan naar zijn kantoor om zich "verder op de hoogte te stellen" van de gebeurtenissen, zei hij. De premier kon nog niet zeggen of het gaat om een terroristische daad. "Dat gaan we heel precies uitzoeken, maar ik maak me grote zorgen."

Twitter avatar RTLnieuws RTL Nieuws Premier Rutte over de gebeurtenissen in Utrecht: "Coalitieoverleg is onderbroken. Ik maak me grote zorgen." https://t.co/VlkMBDC6Ph

Locatie schietpartij in Utrecht

Het 24 Oktoberplein ligt in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Het ligt niet ver van treinstation Utrecht Centraal. Op de A12 is een rijbaan afgezet voor de hulpdiensten.

Getuige schietpartij

Een getuige van de schietpartij zegt tegen NRC dat een man opstond en “met een groot pistool” om zich heen begon te schieten. “Ik zat achterin de tram. Hij schoot om zich heen, maar leek te mikken op mensen die op de bankjes zaten - iedereen dook weg”, stelt de vrouw die anoniem wil blijven. “De conducteur kreeg de deuren niet meteen open. Twee jongens naast me trapten daarop een raam in, waardoor ik naar buiten ben gevlucht. Meer mensen deden dat.”

Crisisoverleg NCTV

Nationaal coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg schrijft op Twitter dat hij een crisisoverleg heeft belegd. Ook hij stelt dat een terroristisch motief van de schietpartij in Utrecht niet is uitgesloten. De informatie daarover is nog wel onvolledig, benadrukt hij.

Twitter avatar PJAalbersberg PJ Aalbersberg NCTV Crisisoverleg komt bijeen. Terroristisch motief niet uitgesloten. Informatie nog niet volledig #utrecht

Politie onderzoekt toedracht

De toedracht van de schietpartij is nog niet duidelijk. De politie Utrecht laat via Twitter weten bij het onderzoek rekening te houden met een eventueel terroristisch motief.

Twitter avatar PolitieUtrecht Politie Utrecht Onderzoek naar schietincident #24oktoberplein in #Utrecht is gaande. Daarin houden we ook rekening met een eventueel terroristisch motief.

Calamiteitenhospitaal ingericht

Het UMC Utrecht heeft van de veiligheidsregio het verzoek gekregen om het calamiteitenhospitaal open te stellen, meldt persbureau ANP. Dat is voor onmiddellijke opvang van slachtoffers onder bijzondere omstandigheden. Hoeveel slachtoffers er worden opgevangen is nog niet bekend.

Dit weten we nu

In de Utrechtse wijk Kanaleneiland is vanochtend geschoten in een tram. Daarbij zijn meerdere mensen gewond geraakt, hoeveel is niet bekend. De dader is ontkomen en is nog voortvluchtig. Er zijn meerdere trauma- en politiehelikopters ingezet. De politie kan nog niets zeggen over de toedracht van het incident.

De schietpartij vond plaats in een tram op het 24 Oktoberplein, rond het plein is ruim afgezet. Het tramvervoer is stilgelegd.

Twitter avatar PolitieUtrecht Politie Utrecht Melding schietincident #24oktoberplein in Utrecht was om 10.45 uur. Het gaat om een schietincident in een tram. Meerdere traumaheli's zijn ingezet om hulp te verlenen.

 

Lees hier het nieuwsbericht