Tienduizenden extra banen door klimaatakkoord

Onderzoek Maatregelen uit het klimaatakkoord leveren 39.000 tot 72.000 voltijdbanen op, meldt TNO op basis van onderzoek.

Foto Koen Suyk/ANP

Als Nederland maatregelen uit het klimaatakkoord doorvoert, dan zou dat 39.000 tot 72.000 voltijdbanen in 2030 opleveren. Dat meldt het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) op basis van onderzoek dat het in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie uitvoerde. ECN is onderdeel van onderzoeksinstituut TNO.

In het onderzoek werd gekeken naar de hoofdlijnen uit het klimaatakkoord, zoals dat er in juli 2018 lag. De introductie van een CO2-heffing voor bedrijven, vorige week woensdag aangekondigd door het kabinet, werd niet meegenomen in de berekeningen.

De meeste banen zullen uit de energietransitie komen: de installatie van warmtepompen, het isoleren en aardgasvij maken van woningen, het plaatsen van laadpalen, de bouw van bijvoorbeeld windmolenparken en onderzoek en innovatie. Dat zou in totaal 42.000 tot 78.000 voltijdbanen moeten opleveren. Daartegenover staat een verlies van 6.000 tot 11.000 banen in de fossiele energiesector.

Om de nieuwe banen in te vullen is er wel meer technisch personeel nodig. En juist die sector kampt nu met grote tekorten.

ECN/TNO benadrukt dat de onzekerheden over de werkgelegenheidseffecten „relatief groot” zijn. Dat hangt onder meer van het uiteindelijke akkoord af, maar bijvoorbeeld ook van de mate waarin activiteiten in de energietransitie door buitenlandse bedrijven zullen worden uitgevoerd.

Bovendien maakte ECN/TNO geen berekening van de doorwerking van de maatregelen op de nationale economie. Terwijl het wel goed mogelijk is dat de extra bestedingen van huishoudens, bedrijven en overheden in de duurzame energiesector ervoor zorgen dat bestedingen in andere sectoren achterblijven. En dát is dan weer van invloed op de werkgelegenheid in die sectoren.

Verschuivingen op de arbeidsmarkt spelen daarbij ook een rol. Als er „vakmensen worden aangetrokken om energie- en klimaatmaatregelen te ontwerpen en uit te voeren, kan een tekort aan vakmensen de groei in andere sectoren belemmeren”, schrijft ECN/TNO.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland vrezen dat door de CO2-heffing voor bedrijven nog eens extra banen verloren zullen gaan.

Actuele vacatures

Meer vacatures

Uitgelichte artikelen

Meer artikelen