Thuiskok. Culinaire decadentie

Op internationale vrouwendag kwam het boek Vrouwvolk, ‘legendarische dames eten ook’ uit, een ode aan wereldberoemde en invloedrijke vrouwen zoals Frida Kahlo, Coco Chanel, Jane Austen, Sophia Loren en Marie Antoinette. De auteurs, foodstylist Marianne Pfeffer Gjengedal en foodfotograaf Klaudia Iga Pérès, bestudeerden de levens van de vrouwen, en vooral ook wat ze aten, omdat ‘eetgewoontes veel over een maatschappij zeggen’. Vervolgens kropen ze in de huid van de door hen bewonderde iconen.

Het resultaat is een oogstrelend boek met daarin beeldschone gerechten en een grote verkleedpartij door de beide dames die duidelijk de grootste lol hadden in het maken van dit boek.

De recepten, daar draait het voor ons om deze week, zijn geïnspireerd op wat de vrouwelijke helden aten in hun leven. Dat betekent dat sommige gerechten daadwerkelijk gegeten werden door de vrouwen, sommige recepten zijn gebaseerd op wat er in hun tijd zoal gangbaar was in de keuken, weer andere komen uit historische kookboeken. De oude recepten zijn aangepast zodat ze kunnen worden klaargemaakt met ingrediënten van nu.

Ik ben er niet helemaal uit of Vrouwvolk nu iets instagram-achtigs heeft door die foto’s van Marianne en Klaudia verkleed als Marilyn Monroe en Julia Child en alle andere vrouwen. Instagram heeft wat mij betreft sowieso het aardse en alledaagse besmet met die onnatuurlijke nadruk op het ego en de ijdelheid en misschien heeft het de manier waarop je naar persoonlijke kunstuitingen kijkt ook wel besmet, want ik merkte dat ik tijdens het lezen niet helemaal kon beslissen of dit nu kunst of insta-hip is.

Ieder hoofdstuk heeft een eigen stijl, geheel in lijn met de vrouw die centraal staat en dat betekent decadentie in rococostijl bij Marie Antoinette, het Britse platteland met onder andere een Shepherd’s Pie bij Jane Austen en exquise Frans zoet bij Coco Chanel. Sowieso bevat het boek veel recepten voor zoete lekkernijen zoals een indrukwekkende drielaags Black Forest, Franse noga en honingballetjes uit The Keeyuga Cookery Book uit 1911.

De styling van de gerechten is om van te watertanden zo mooi (nu wil ik dat ook leren) en de recepten bijzonder. Ik bedoel, hoe vaak staat er een gerecht op uw menu dat schrijver Astrid Lindgren at? Of zangeres Björk?