‘Redder’ van V&D ziet eigen winkelketen CoolCat omvallen

Na een lange warme zomer en een zachte herfst en winter, wordt voor de kledingwinkelketen faillissement aangevraagd. Een eerdere reorganisatie zorgde er even voor dat het beter ging met CoolCat, maar dat effect hield geen stand.

Foto ANP

Winkelketen CoolCat van Roland Kahn, de retailondernemer die in 2016 probeerde het failliete V&D door te laten starten, vraagt dinsdag faillissement aan. Dat heeft het bedrijf deze maandag bekendgemaakt. Het concern heeft in Nederland 80 vestigingen. Er werken in totaal 1180 mensen.

Vorige week lieten directie en aandeelhouders (lees: Roland Kahn) na geruchten over grote financiële problemen al weten dat ze bezig waren met het verkennen van aanpassingen aan de formule en de bedrijfsvoering van CoolCat. „Deze verkenningen hebben helaas geen positief resultaat opgeleverd”, verklaart een woordvoerder nu.

Volgens hem draait CoolCat, dat zich richt op kinderen en jongeren, al jaren verlies. CoolCat had te maken met „uitdagende marktomstandigheden, waaronder de extreem warme en lange zomer van 2018 en de tot nu toe ongekend zachte winter”, vertelt de woordvoerder. „Sinds begin vorig jaar leek het na een reorganisatie beter te gaan, maar door het weer zijn we terug bij af. De herfst- en wintercollectie is min of meer blijven hangen.”

Zakgeld

Kahns holding Cool Investments is ook eigenaar van de ketens America Today en MS Mode, die er volgens de woordvoerder van Kahn wel goed voor staan. Omdat er geen kruisverbanden bestaan tussen deze winkelketens en CoolCat is er volgens hem geen „besmettingsgevaar”.

Dat de markt zonder het extreme weer al lastig was, komt mede door oprukkende concurrenten als Primark en online outlets met hele lage prijzen. „Jongeren zijn daarnaast hun zakgeld anders gaan besteden, aan computerspellen, mobiele telefoons en festivals en dergelijke”, aldus de woordvoerder.

Lees ook het interview met Kahn: ‘Ik heb geen enorme bak geld, zoals Dagobert Duck’

De directie van CoolCat is eind februari al uitgeschreven, zo blijkt uit een melding van het Handelsregister. Er was geen nieuwe statutaire directie aangesteld. De buitenlandse activiteiten blijven bestaan. Coolcat heeft nog zeventien winkels in België, twee in Luxemburg en zeven in Frankrijk.

Onroerend goed

Kahn (66) begon zo’n veertig jaar geleden met CoolCat in Amsterdam, nadat hij drie jaar eerder met zijn vrouw een kledingboetiek had opgezet aan de Amsterdamse Nieuwendijk. In 1989 breidde Kahn uit met jeanswinkelketen America Today. In 2010 kocht hij de 400 winkels van MS Mode.

In 2016 liet Cool Investments MS Mode, een keten voor vrouwenkleding, failliet gaan, om het meteen weer door te starten. Of zo’n scenario nu bij CoolCat ook weer mogelijk is, zegt de woordvoerder niet te weten. „Het is nu aan de curator.”

Lees meer over de doorstart van MS Mode in 2016: Kahn mag het nog een keer proberen

Kahn is behalve van de drie winkelketens ook eigenaar van lingeriemerk Sapph en van een portefeuille onroerend goed. Onder andere het pand van De Bijenkorf in Amsterdam is mede zijn eigendom. Het hele kledingbedrijf telt zo’n 4.500 medewerkers. Kahn is vorig jaar begonnen met het overdragen van Cool Investments aan zijn tweelingzoons, de 34-jarige Jonathan en Joshua.

Correctie (20 maart 2019): In een eerdere versie van dit artikel stond dat Kahn zo’n dertig jaar geleden met CoolCat begon. Dat moet veertig jaar geleden zijn en is hierboven aangepast.