Ochtendspits drukker dan normaal door stakingen

In heel Nederland wordt maandag actie gevoerd voor bevriezing van de AOW-leeftijd. Na het ov- en havenpersoneel volgen ‘s middags nog beveiligers op Schiphol.

De stationshal van Amsterdam Centraal was maandagochtend vroeg nagenoeg uitgestorven
De stationshal van Amsterdam Centraal was maandagochtend vroeg nagenoeg uitgestorven Foto Robin Utrecht/ANP

Reizigers in het openbaar vervoer hebben maandag gedurende de hele ochtendspits gemerkt dat er gestaakt is door vervoersbonden. Ov-personeel in heel Nederland legde tussen 06.00 uur en 07.06 uur het werk neer, in het kader van een landelijke actiedag voor betere pensioenen. De duur van 66 minuten verwees naar de AOW-leeftijd, die bonden willen laten bevriezen op 66 jaar.

De eerste NS-trein reed maandagochtend om 07.30 uur weer uit, en vertrok vanuit Maastricht in de richting van Utrecht. Kort na 10.00 uur ‘s ochtends reden vrijwel alle treinen in Nederland weer volgens dienstregeling. Vertragingen en treinuitval kunnen niettemin nog de hele dag voorkomen, zei een NS-woordvoerder. De NS had de dienstregeling op voorhand aangepast.

Lees ook: Alweer actie in Nederland: de bonden willen een betere pensioenregeling. Al vanaf 66 jaar, met meer geld, en een pensioenplicht voor zzp’ers.

Door de stakingen in het openbaar vervoer stond er maandagochtend rond 08.00 uur ruim zeshonderd kilometer file op de weg, waar dat doorgaans zo’n vierhonderd kilometer is. Die drukte concentreerde zich vooral in het midden van Nederland, en rond stedelijke gebieden in Brabant en Limburg. Door een aantal ongelukken was het op een aantal plekken nog drukker, zoals op de A9 van Alkmaar naar Amstelveen. Door een ongeluk met twee auto’s liep de vertraging daar op tot een uur. Na 10.00 uur stond in heel Nederland nog zo’n 30 kilometer file.

Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer Op veel wegen rijdt het langzaam: https://t.co/WGEL9yKw8c

Maandag is uitgeroepen tot landelijke actiedag voor de pensioenen, onder meer voor de hulpdiensten. Vanuit een aantal plaatsen in het land rijden ambulances en politieauto’s maandag over de volle breedte van de weg met 66 kilometer per uur naar Den Haag. Personeel in de Rotterdamse haven beet rond middernacht het spits af. Verspreid over de dag werken zo’n 1.400 vakbondsleden in de haven niet. Later op maandag legt personeel op luchthaven Schiphol het werk nog neer. Beveiligers en bagagebandmedewerkers werken vanaf 12.30 uur 66 minuten lang niet.